Előfizetői tartalom

Csőre töltötte a fegyvert az EU az új gazdasági háborúban

Az Európai Tanács jóváhagyta az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítését célzó rendeletet, amely közismertebb nevén a "chipekről szóló jogszabály". Az Európai Unióban így egy jelentős támogatási program élesedik, hogy fokozzák a kutatás-fejlesztési erőfeszítéseket, valamint pénzügyi forrásokat biztosítsanak a gyártókapacitások kiépítésére. A brüsszeli terv javítja a chipágazat nyersanyagellátását is, valamint számos szabályozási kérdést is módosít.

Az Európai Tanács jóváhagyta az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítését célzó rendeletet, ez a lépés az utolsó a döntéshozatali folyamatban, és az európai félvezetőipar erősítésére és fejlesztésére irányul. A jogszabály célja, hogy Európa növelje globális piaci részesedését a félvezetők gyártásának terén, csökkentve a külföldi függőségét és megerősítve az uniós ipari bázist. A program keretében 43 milliárd euró összegű köz- és magánberuházást terveznek, és a félvezetők terén megkétszereződne az EU globális piaci részesedése a jelenlegi 10 százalékról 2030-ra legalább 20 százalékra.

Bár elsőre nem tűnhet jelentős, hogy az EU 20 százalékos piaci részesedésre hajt, de ezzel a második legnagyobb termelővé lépne elő a félvezetők piacán.

Ugyanis Tajvan egymaga a chipek 50 százalékát állította elő 2022-ben, míg a második helyezett Dél-Korea csak 15, a harmadik Japán pedig csak 13 százaléknyi piaci részesedéssel bírt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés