Előfizetői tartalom

Brüsszel átveszi az internet feletti ellenőrzést, ami a választásokra is kihathat

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) az átfogó technológiai szabályozás új korszakát nyitja meg, és ahogy az adatvédelmi szabályozás nemzetközi sablonja lett a GDPR-rendszer, úgy a nagy platformszolgáltatókat célzó új irányelv is hamar világszerte norma lehet. Az ajánló algoritmusok rendszerének átláthatóvá tételétől kezdve, a tartalom moderáláson át az álhírek és a káros tartalmak szűréséig rengeteg új kötelezettségnek kell megfelelnie az olyan szereplőknek, mint a Google, a Facebook vagy az X névre átkeresztelt Twitter. A konfliktusok garantáltak, de a végén még a demokratikus rendszereket is megerősítheti a direktíva, gyökeresen árformálva az európai választásokat.

Péntektől élesedett az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (Digital Services Act - DSA),  amelynek célja, hogy a nagy platformszolgáltatókat megregulázza, szigorúbb tartalomkezelési szabályokat ír elő, hogy a brüsszeli tervek szerint egy "biztonságosabb és elszámoltathatóbb digitális tér" alakuljon ki Európában. Bár megszokott, hogy a kevésbé fajsúlyos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés