Előfizetői tartalom

Ahol az EU kudarcot vallott, ott megidézte saját démonait

Az euroszkepticizmus térnyerése a kulturális és gazdasági tényezők kölcsönhatásának tulajdonítható, a regionális fejlődés csapdájának koncepciója pedig rávilágít arra, hogy a tartós gazdasági hanyatlás az egyes régiókban, hogyan fokozza az EU-val szembeni elégedetlenséget - derül ki egy az Európai Bizottságnak készült friss tanulmányból. Magyarországon is erősödnek az unióval szembeni ellenérzések, viszont egészen sajátságos a hazai helyzet.

A fejlődési csapda olyan helyzetet jelent, amelyben egy régió több dimenzióban - például a jövedelem, a termelékenység és a foglalkoztatás terén - gazdasági visszaesést tapasztal, és képtelen megfordítani ezt a tendenciát, vagy lépést tartani hazai és/vagy európai társaival. Ez a fogalom azt jelenti, hogy a régió gazdasági dinamizmusa csökkent (vagy teljesen el is tűnt), ami olyan állapothoz vezet, amelyben a régió jóléte nem javul a korábbi teljesítményéhez, a nemzeti és európai piacokon uralkodó gazdasági helyzethez képest.

A regionális fejlődés csapdáját a hanyatlás önerősítő ciklusa jellemzi, ahol a különböző gazdasági mutatók együttesen is stagnálnak vagy romlanak, ami hozzájárul az e régiókban élő lakosság növekvő elégedetlenségéhez. Gyakran pedig egy külső szereplőben találják meg a bűnbakot.

Egy friss kutatás - melyet az Európai Bizottságnak készítettek - alapján pedig egyre gyakrabban okolják az Európai Uniót a lemaradó régiókban. Mindez megerősítette azt a feltételezést, hogy az egész Európára kiterjedő elégedetlenség növekedése különböző tényezőknek tulajdonítható, de főként a fejlődési csapdának, míg a másik ok a kulturális és identitásbeli problémák megjelenése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés