Előfizetői tartalom

Brüsszel vasmarokkal szorítaná a költségvetést, de visszafelé sülhet el a szigor

Már több mint egy éve tartanak a tárgyalások arról, hogy az Európai Unió a költségvetési fegyelmet meghatározó stabilitási és növekedési paktumot (SGP) hogyan reformálja meg. Míg a cél az volt, hogy a tagállamok büdzséi fenntarthatóbbak és rugalmasabbak legyenek, miközben egyszerre támogatják az államadósságszintek csökkentését és a gazdasági növekedést. Noha az SGP rendszert részben éppen azért írnák át, mert az EU országainak is jelentős és költséges befektetéseket kell végrehajtaniuk a klímavédelmi célok eléréséhez, pont ezeket veszélyeztetheti a reform egy friss elemzés szerint.

A SGP reform részeként javasolt új európai uniós költségvetési szabályok akadályozhatják meg a létfontosságú éghajlati beruházásokat, veszélyeztetve ezzel az ambiciózus klímavédelmi célokat. A tervezett reform szigorú hiánycélokra vonatkozó elemei, valamint az államadósságszintek letörését célzó új elemei azzal fenyegetnek, hogy az egyes tagállamok nem tudnak kellő mennyiségű fiskális ösztönzőt fordítani az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges közberuházásokra - írják most megjelent tanulmányukban Sebastian Mang és Dominic Caddick, a New Economics Foundation kutatói.

Elemzésükből kiderül, hogy az éghajlati válság elleni hatékony küzdelemhez elengedhetetlenek a kibocsátást gyorsan csökkentő, korai beruházások. Azonban ezek épp a legköltségesebb elemei a zöldátállásnak, így ha életbe lépnek az új SGP-szabályok, akkor az ukrajnai háború okozta válság mellett a legtöbb országnak egyszerűen nem lenne lehetősége arra, hogy végrehajtsa a szükséges zöldátálláshoz kapcsolódó beruházásokat.

Azért is tartják problémásnak ezt, már miközben a kezdeti fázisukban költségesebbek lehetnek a zöldprojektek más állami beruházásokhoz, de azokkal összehasonlítva jelentősen nagyobb multiplikátorhatásuk van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés