Előfizetői tartalom

Jelentős összegű uniós forrásokhoz juthat a kormány egy kiskapu miatt

Szabó Dániel
Egyelőre messzinek tűnik, hogy a magyar kormány akár a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) vagy kohéziós források lehívásáról megállapodásra jusson az Európai Bizottsággal, az pedig már gyakorlatilag a jövő évre tolódott, hogy az első transzferek megérkezhessenek ebből a két alapból. Azonban a múlt héten beadott RePowerEU-fejezethez kapcsolódó RRF-hitelkérelemből (bár utolsóként került ki Brüsszelbe), mégis megérkezhetnek az első utalások a költségvetésbe. Ennél a forrásnál ugyanis egy kiskapunak hála ki lehet kerülni a jogállamisági eljárással járó blokkolást. Azért jogi és politikai bizonytalanságok még akadnak.

Még tavasszal egy budapesti, a kormányzat tagjai és befektetők közötti találkozón hangzott el az, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz hitelkeretéből (RePowerEU) már azelőtt érkezhetnek utalások, hogy Magyarország teljesítené a jogállamisági eljárásban meghatározott 27 szupermérföldköveket, amelyek a nem visszatérítendő támogatásokat blokkolják....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái