Előfizetői tartalom

Leválaszthatják Magyarországot az EU fősodráról - kész a német-francia reformterv

Egyszerűsített uniós intézményi rendszer, kisebb Európai Parlament, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése szerepel abban az intézményi reformtervezetben, amelyet a francia és német kormányok mutatnak be kedden. A berlini-párizsi paktum négy különböző szintbe sorolná a tagállamokat, ha nem sikerül áttolni az alapszerződések módosítását. Az első kategóriában lévő országoknak lenne tényleges beleszólásuk a legfontosabb ügyekbe, a többi tagállam lényegében sok témánál a partvonalról kiabálhatna csak be. Magyarország lehet az egyik nagy vesztes.

Ahogy arról múlt héten részletesen beszámoltunk, Ursula von der Leyen a múlt heti, az unió állapotáról szóló strasbourgi beszédében kinyitotta Pandora szelencéjét: a Bizottság elnöke jelezte, hogy nyitott az uniós intézményi reformról szóló vitára, ami akár az alapszerződések módosítására is irányulhat. A kijelentése ugyan kevesebb figyelmet kapott, mint a kínai e-autók...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés