Előfizetői tartalom

Összekuszálta az EU-s válaszlépést a magyar biztos, de az EU sem talált egyelőre magára

Ahhoz képest, hogy Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztos először a palesztin civileknek folyósított minden támogatás leállításáról beszélt múlt héten, most az Európai Bizottság a vészhelyzeti humanitárius segélyek megtriplázásáról döntött. A teljes fordulat miatt Brüsszel a kritikák célpontjává vált, hogy nem elég határozott, valamint kiszámíthatatlan döntéseket hoz, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz a gázai konfliktussal kapcsolatban. Várhelyi Olivért EP-képviselők egy csoportja a szőnyeg szélére állítaná, és bár a Bizottságon belülről is sokan bírálták a Portfolio-nak a magyar politikust, de még szerintük is csak egy félreértés áldozata most.

Az Európai Bizottság egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón foglalkozott a Gázai övezetben kiéleződő humanitárius válsággal, kiemelve az izraeli fellépéssel kapcsolatos aggodalmakat: hangsúlyozva, hogy meg kell akadályozni, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek erőszakos atrocitások áldozataivá váljanak. Fontos hangsúlyozni, hogy Brüsszel azt a kezdetek óta világosan kijelentette, hogy támogatja Izraelt a Hamász terrorcsoport elleni válaszlépéseiben, de sokáig egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy elvárják a zsidó államtól, hogy a nemzetközi jognak megfelelően a civil lakosságot ne veszélyeztesse a katonai műveletek során.

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Gázai övezetben humanitárius válságot idézhetne elő egy olyan izraeli lépés, amellyel a palesztinokat teljesen elvágják az energia- és ivóvízellátástól. Hangsúlyozta, hogy az EU a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civileket érintő humanitárius következmények megelőzésére összpontosít, és kiemelte a nemzetközi segélyezési erőfeszítések fontosságát a palesztin felügyelet alá tartozó részekene.

Rámutatott, Brüsszel helyesli, hogy Izrael részben helyreállította a vízellátást a terület egyes részein. Egyértelművé tette, hogy az EU továbbra is humanitárius segélyt küld a Gázai övezetbe. Sőt, arról is döntöttek, hogy megháromszorozzák a palesztin civilek megsegítésére küldött támogatások összegét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés