Előfizetői tartalom

Brüsszel ott nyerhet, ahol az Egyesült Államok is elbukott, hiába a geopolitikai darázsfészek

A Dél-kínai-tenger térségében az Európai Unió egy sokrétű stratégiai hálóba gabalyodott, miközben Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálás egyre fokozódik. Mégis nevető harmadikként jöhet ki a helyzetből: a délkelet-ázsiai országokkal való kapcsolatépítése segíthet abban, hogy az unió ellátási láncait diverzifikálja és távolodjon Kínától. Mivel a térség konfliktusaiban nagyjából semleges szereplőként tud viselkedni, kiütheti az Egyesült Államokat is, ha ügyesen építi kapcsolatait a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével. Ez pedig nagy gazdasági győzelmet hozhat.

Az ASEAN-régió 660 millió fogyasztójával félelmetes gazdasági erőt képvisel, de talán ennél is fontosabb, hogy a délkelet-ázsiai térség országai nyersanyagokban gazdagok, így egyre vonzóbb partnerekké válnak a Kína uralta ellátási láncokról leválni akaró Egyesült Államnak és az Európai Uniónak. Bár Brüsszel és a tagállamok később kezdték meg a kapcsolatfelvételt az ASEAN-tagokkal, amit jól mutat, hogy az EU csak a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere a térségnek, de mégis nevető harmadikként jöhet ki a jelenlegi geopolitikai konfliktusokból.

Az EU és az ASEAN közötti kétoldalú áruforgalom már 2022-ben meghaladta a 271,8 milliárd eurót, a kétoldalú szolgáltatáskereskedelem pedig 2020-ban elérte a 82,4 milliárd eurót.

Ez a gazdasági összefonódás rávilágít arra, hogy az EU számára mekkora tétje van a dél-kínai-tenger és a térség többi országával való kapcsolatokban annak, hogy egy higgadt stratégia menten, kvázi semleges félként erősíthesse az unió az itteni jelenlétét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés