Előfizetői tartalom

Kész a mesterterv az EU-ban a Gazprom megbénítására

Moszkva közel két évvel ezelőtti teljes körű ukrajnai inváziója után az Európai Unió készen áll arra, hogy felhatalmazza tagállamait az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimport korlátozására. A Financial Times által ismertetett tervezet szerint bármelyik uniós tagállam lehetőséget kap arra, hogy megakadályozza, hogy orosz és fehérorosz vállalatok kapacitást szerezzenek gázvezetékeikben és cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljaikon. Tulajdonképpen joker-kártyát kapnak az EU-országok, hogy büntetés nélkül felmondják az oroszokkal kötött szerződéseiket.

A javaslat magában hordozza annak lehetőségét, hogy jogi alapot teremtsen az uniós energiaipari vállalatok számára, hogy jelentős kártérítési díjak megfizetése nélkül felmondhassák az orosz gázszolgáltatókkal kötött szerződéseket. Annak ellenére, hogy a 2022. februári inváziót követően fokozatosan csökkent a blokk orosz energiától való függősége, az EU gázellátásának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés