Előfizetői tartalom

Napenergia: a kormány döntött, elővásárlási joga lesz az erőművekre az államnak

A magyar kormány új határozata értelmében a villamosenergia-termelés területén működő stratégiai társaságokat, konkrétan naperőműveket, elővásárlási jog útján megveheti a magyar állam, és ezt követően 6 hónapon belül apport formájában az MVM tulajdonába kell ezeket átadni. Az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges költségvetési forrásokat a 2024-es költségvetésben kell megteremteni.

A keddi Magyar Közlönyben közzétett határozat értelmében a 3511’08 TEÁOR kódú villamosenergia-termeléssel foglalkozó stratégiai társaságok – naperőművekkel rendelkező vállalkozások – az állam elővásárlási joggyakorlása útján állami tulajdonba kerülnek. A mostani határozat olyan erőművekre vonatkozik, amelyek esetén a külföldi hátterű tulajdonszerzést, illetve egyéb ügyleteket előzetesen be kellett jelenteni az illetékes miniszternek, aki jóváhagyhatta, vagy elutasíthatta azt, és ennek nyomán merülhet fel az, hogy az állam elővásárlási jogot gyakorolva átveszi azokat.

A mostani határozatban kormány azt is rögzíti, hogy az így megszerzett naperőművek "az állami tulajdonba kerülésüket követő 6 hónapon belül az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MVM Zrt.) tulajdonába kerüljenek".

A kormányhatározat azt is megszabja, hogy a gazdaságfejlesztési és az energiaügyi miniszternek együtt kell működnie annak érdekében, hogy az így megszerzett "társaságok felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlója az energiaügyi miniszter legyen".

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés