Előfizetői tartalom

Magyarország háta mögött szervezkednek az EU-tagállamok, három terv is van a kormány kijátszására

Miután a hónap elején sikertelenül zárultak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós négyéves segélycsomagról szóló tárgyalások, az Európai Unió egy 20 milliárd eurós tartaléktervet dolgoz ki a kijevi költségvetési válság elhárítására. A lépésre azért került sor, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök kifogást emelt az eredeti finanszírozási javaslattal szemben. Az EU tisztviselői alternatívákat vizsgálnak a Kijevnek nyújtandó alapvető fontosságú támogatás biztosítására, és az adósságalapú modell egyre inkább életképesnek tűnik. Két megoldási javaslat már az asztalon van egy ideje, de brüsszeli tisztviselők a Portfolio-nak egy harmadik tervet is ismertettek, amellyel még az adakozó tagállamok is nyerhetnek.

A december közepi uniós csúcs főként arról maradt emlékezetes, hogy 26 tagállam egyetértésével megszavazták a csatlakozási tárgyalások elindítását Moldovával és Ukrajnával, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem vétózott, hanem kiment a teremből a szavazás idejére. Azonban a magyar kormányfő elbuktatta az 50 milliárd eurónyi, a következő években Kijevnek folyósítandó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés