Előfizetői tartalom

Elítélte az Orbán-kormányt és az Európai Bizottságot az Európai Parlament

Az Európai Parlament nagy visszhangot kiváltó határozatban ítélte el a magyar kormányt, állítva, hogy az Európai Unió alapértékeinek aláásására irányuló szándékos és szisztematikus erőfeszítéseket tesz a budapesti fél. Az állásfoglalás ezzel együtt az Európai Bizottságot is elmarasztalta, amiért tavaly decemberben teljesítettnek vették az igazságügyi reformmal a horizontális feljogosító feltételeket. Az EP-képviselők többsége szerint viszont a 10,2 milliárd eurónyi kohéziós forrást megnyitó döntés megalapozatlan. Bár a mostani strasbourgi döntés megkavarja a kormány és az EU közötti vitát, kötelező érvénye nincs, inkább a nyári EP-választási kampány nyitányának tekinthető.

A képviselők 345 igen szavazattal, 104 nem ellenében és 29 tartózkodás mellett fogadták el állásfoglalásukat, amelyben „mélységes aggodalmukat fejezték ki a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok folyamatos magyarországi aláásása miatt”. A nemrégiben a kormánypártok által megszavazott „nemzeti szuverenitásvédelmi" csomagot Oroszország vitatott „külföldi ügynöktörvényével” hasonlították össze – derül ki az Európai Parlament közleményéből.

A jogi kötelezettséggel nem járó állásfoglalásban azt írják, hogy az EP-képviselők szerint az Orbán Viktor vezette kormány megsérti az uniós szerződéseket, és sajnálja, hogy az Európai Tanács nem alkalmazza a Parlament által 2018-ban kezdeményezett 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárást.

A képviselők arra kérik az Európai Tanácsot, hogy a 7. cikk (2) bekezdése szerinti közvetlenebb eljárás keretében állapítsa meg, hogy Magyarország „súlyosan és folyamatosan megsértette-e az uniós értékeket”. Az EU stratégiai érdekeinek és az őszinte együttműködés elvének megsértéseként határozottan elítélik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akadályozza az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatára vonatkozó alapvető döntést, amelynek részei az ukrajnai segélycsomag, valamint a migráció elleni intézkedésekre fordítható új tételek is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés