Előfizetői tartalom

Háborús készültségbe helyezi magát az EU, jön a fegyverkezési program

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javaslatot terjeszt elő az európai védelmi ipar ösztönzésére és racionalizálására. Rövid időn belül ez a második EU-s program, amely a tagállamok védelmi képességeinek fejlesztésére irányul. Noha az orosz-ukrán háború kitörése óta a legtöbb ország fokozta hadi kiadásait, a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékos ráfordítási szinttől a legtöbb tagállam – köztük Magyarország is – messze van. Egyelőre nagy a fogadkozás a védelmi képességek fejlesztésére, de kevés eredmény látszik. Egy közös uniós program javíthatna ezen, de kérdés, mi lesz ebből.

Az Európai Unió az elmúlt években külső válságok sorozatát élte át, amelyekre a legtöbbször ugyanaz lett a megoldási javaslat Brüsszelben: a tagállamok közösen próbálják meg a kihívásokat kezelni. A koronavírus-járvány alatt az együttes uniós hitelfelvétel a helyreállítási terv finanszírozására, majd a közös vakcinabeszerzés lett a válasz, majd az orosz-ukrán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés