Előfizetői tartalom

Évente a GDP 5 százalékát tünteti el a pénzmosás, jön az uniós keménykedés

Januárban végül az Európai Unió intézményei megállapodtak az új pénzmosás elleni szabályokról. A tagállamok számára kötelező érvényű direktíva jelentősen korlátozza majd a nagyösszegű készpénzes műveletekre vonatkozó előírásokat, valamint a kriptovalutáknál is jelentéstételi kötelezettséget írnak elő. Feláll egy új uniós hatóság is, amely közvetlenül is felléphet a terrorfinanszírozási vagy pénzmosási gyanú esetében, de az 178 000 milliárd dolláros kérdés, hogy nem egy eleve meghaladott rezsimet erőltet az EU a bankokra és a cégekre.

Az Európai Unió pénzmosás elleni küzdelme 1990-ben kezdődött az első ilyen tárgyú EGK-direktívával, amely előírta egy negatív lista közzétételét a körözött bűnözőkről. Azóta a jogszabályokat folyamatosan felülvizsgálták, hogy alkalmazkodjanak a felmerülő kihívásokhoz – például a technológia fejlődése, vagy az új adóügyi megoldások, mint a globális minimumadó, az aranyvízum-programok teljesen új kihívásokat teremtettek. Az Európai Bizottság 2021. július 20-án terjesztette elő pénzmosás elleni csomagját, amely három jogalkotási javaslatból áll: AMLA-rendelet, AMLR és AMLD 6.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közelmúltban bejelentette, hogy 2024. január 17-én politikai megállapodást kötött a teljesen újragondolt pénzmosás elleni intézkedéscsomagról. Így elfogadták, hogy a problémák orvoslására és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemhez létrehoznak egy uniós szintű hatóságot a Pénzmosás Elleni Hatóság (Authority for Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism).

Az AMLR, ami az AMLD 5 helyébe lép, egy „egységes szabálykönyvet” vezet be, amelyet úgy terveztek, hogy az összes EU-tagállamban közvetlenül végrehajtható legyen. Ez az átfogó rendelet kiterjeszti a kötelezett szervezetek körét, beleértve a kripto-eszköz-szolgáltatókat, a luxuscikkek és -járművek kereskedőit, valamint a hivatásos futballklubokat is az adatszolgáltatásra, és arra, hogy átvilágítsák ügyfeleiket, beosztottjaikat, szerződéses partnereiket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés