Előfizetői tartalom

Magyarország miatt háború indult az EU-ban, eurómilliárdos téttel

Jelentős és precedensteremtő fejlemény, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága elsöprő többséggel megszavazta, hogy beperelje az Európai Bizottságot a Magyarországnak járó 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós kohéziós pénzeszköz felszabadításáról szóló, tavaly decemberi ellentmondásos döntése miatt. Az EP még egyetlen tagállami eljárás esetében sem ment perre az uniós végrehajtó szervvel, így már ezért is izgalmas a lépés. Bár elképzelhető az is, hogy újra felfüggesztik Magyarország forrásait, legalább az Európai Unió Bíróságának ítéletéig, de az is, hogy visszafizetésről döntenek. A legizgalmasabb kérdés viszont az, mennyire lehet megalapozott az Európai Parlament vádja? A lehetséges forgatókönyveket Daniel Freund német zöldpárti képviselővel vette át a Portfolio a strasbourgi plenáris ülés előtt.

Az Európai Parlament jogi bizottsága szinte egyhangúlag, 16 igen, egy nem szavazattal és tartózkodás nélkül szavazott, hogy feljelenti az Európai Bizottságot. Arra hivatkozva tették ezt, hogy szerintük Brüsszel megsértette azt a kötelezettségét, hogy megvédje az uniós adófizetők pénzét az esetleges magyarországi visszaélésektől. A lépés erős üzenet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, aki az európai parlamenti képviselőktől a ciklusa végén, az újraválasztási kampánya közepén kapott így erős kritikát. Azzal vádolják, hogy kapitulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, aki vétókat lengetett be az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozójára az ukrán EU-csatlakozás és a Kijevnek szánt pénzügyi támogatások esetében.

Mint emlékezetes, az Európai Bizottság december közepén, az uniós csúcs előtt valóban feloldott 10,2 milliárd eurónyi kohéziós forrást, miután a két utolsó rendeletet is kihirdette a magyar kormány az igazságügyi reform kapcsán. Bár már sokszor leírtuk, de fontos tisztázni, hogy a magyar EU-s kifizetéseket tavaly év végéig több uniós eljárás is blokkolta. A legnagyobb akadályt a horizontális feljogosító feltételek teljesítése jelentette.

Ez a 2021-2027-es hétéves költségvetés kikötése, mely szerint csak a független igazságszolgáltatási rendszerrel bíró tagállamok kaphatnak kohéziós forrásokat. Ez a kritérium addig blokkolt minden kifizetést a 21,7 milliárd eurós magyar fejlesztési keretből, amíg nem teljesítette a kormány.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés