Sok tagállam még jóval több magyar uniós forrást blokkolt volna
Uniós források

Sok tagállam még jóval több magyar uniós forrást blokkolt volna

Több tagállam is szigorúbban bánt volna Magyarországgal a jogállamisági eljárásban. Volt olyan ország, amely nem három operatív program 55 százalékát tartotta volna vissza, hanem még az agrártámogatásokat sem fizette volna ki.

Az Európai Unió Tanácsa 2022 decemberében felfüggesztette három magyarországi operatív program 55 százalékának kifizetését, és megtiltotta a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályai miatt az EU-s intézményekkel való szerződéskötést. Az intézkedés összesen 6,3 milliárd euró befagyasztását eredményezte a kondicionalitási (másnéven jogállamisági) eljárásban, valamint az alapítványi fenntartású egyetemeket kizárták az Erasmus és Horizon programokból.

A szankciót az Európai Bizottság terjesztette elő 2022 szeptemberében, az úgynevezett jogállami feltételességi eljárásban.

Habár a tagállamok enyhítettek az eredeti javaslaton, a Tanács decemberi döntése mellett néhány tagállam éppen túl enyhének tartotta az intézkedést.

A 444 cikke szerint a tárgyalási dokumentumokból kiderül, hogy Svédország, Belgium, Hollandia és Luxemburg képviselői kritikus kérdéseket tettek fel a Bizottságnak az intézkedésekkel kapcsolatban.

Bár az eredeti cikk nem tér rá ki, de épp ezek az országok nem támogatták azt sem tavaly év végén, hogy Magyarország megkapja a RePowerEU program előlelegeit. Rajtuk kívül Dánia, Finnország és Svédország is tartózkodott a magyar helyreállítási és ellenállóképességi (RRF) terv módosításáról szóló szavazáson, amin végül 0,9 milliárd eurónyi előleg kifizetését engedélyezték.

Például Hollandia érdeklődött, miért nem érintették a javasolt szankciók a mezőgazdasági alapokat is, mivel azok is uniós források, amelyeket érinthetnek a korrupcióval kapcsolatos brüsszeli aggályok. A Bizottság válasza szerint a javasolt intézkedéseknek az uniós pénzeket érintő kockázatokhoz kellett igazodniuk, és nem volt elegendő információjuk a mezőgazdasági alapok esetében a források rossz kezeléséről.

Az uniós büntetőintézkedések mellett a tagállamok a magyar kormány által vállalt korrekciós lépéseket is értékelték, és sok kétségük merült fel az újonnan tervezett Integritás Hatósággal kapcsolatban.

Az intézkedések ma is érvényben vannak, és bár a Bizottság újra vizsgálta a magyarországi helyzetet 2023 decemberében, nem javasolta a korlátozások feloldását vagy enyhítését. A magyar kormány azonban továbbra is próbálkozik a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az Erasmus-program ügyének külön kezelésével, azonban a Tanács minősített többségi döntése szükséges a szankciók módosításához.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
sandro pierri