Portfolio signature

Navracsics: a kormány hamarosan válaszol az EU-forrásokat fenyegető ügyben Brüsszelnek

Szabó Dániel, Brüsszel
Nem számít a közeli jövőben gyors megállapodásra az Európai Bizottsággal a még befagyasztott források ügyében, de az év végéig meg lehet az egyezség. Az új építésügyi törvény esetében Lázár János minisztériuma hamarosan válaszol Brüsszelnek, amely megmentheti az újabb befagyasztástól a magyar EU-forrásokat. A magyar fejlesztési koncepcióról egyelőre nagyon pozitívak a bizottsági visszajelzések, így szemléletváltás jöhet a vidéki felzárkóztatási programoknál – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter az európai uniós források felhasználásáról és a kohéziós politikáról a Portfolio-nak adott brüsszeli doorstép interjújában.

A miniszter szerint a magyarországi fejlesztéspolitikában eddig kizárólagosan uralkodó, régiós szintű kohéziós politikát újra kell gondolni. Navracsics Tibor szerint az eddigi, kizárólag közigazgatási egység alapú logika mellett egy régiós alapú fejlesztési rendszerre is szükség van. „Ennek a része kell legyen a város környéki tervezés is. Eddig ez nagyon erős támogatást kapott az Európai Bizottságtól az egyeztetések során. Én abban bízom, hogy ez továbbra is akadálytalanul tud előre haladni” – mondta el Brüsszelben lapunknak a miniszter múlt pénteken az új, magyarországi területfejlesztési koncepcióról, miután részt vett az uniós Kohéziós Fórumon.

Jelezte, hogy folytatják a pilot projektként elkezdett munkát a Dél-Dunántúlon, amely a városi kapcsolatokra építve próbálja meg érvényesíteni ezt a közszolgáltatási fókuszú fejlesztési stratégiát.

A 9. kohéziós jelentés egyik fontos megállapítása az nemcsak Magyarországra vonatkozóan, hanem több uniós tagállam esetében – főként a déli és keleti országoknál – a helyi önkormányzatok intézményi elégtelen színvonala miatt nem hasznosulnak hatékonyan a különböző fejlesztési programok. Navracsics Tibor szerint ez a probléma a tudás vagy kapacitáshiányból adódik, és a képzésekre nagyon nagy hangsúlyt kellene fektetni a jövőben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés