Portfolio signature

Az EU, Washington és Peking haragját is elhozhatja a kormány új programja

Szabó Dániel, Brüsszel
A magyar kormány az új bevándorlási törvényében megteremtette a lehetőségét egy új programnak, amely hasonlóan a korábbi letelepedési kötvényekhez, pénzért biztosít majd lehetőséget EU-n kívüli állampolgároknak, hogy a schengeni övezeten belül szabadon utazzanak, vagy tartósan Magyarországon tartózkodjanak. Az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború kezdete óta ellenzi a hasonló tagállami programokat, míg az Egyesült Államok az egyszerűsített magyar állampolgársági lehetőségek vélelmezett visszásságai miatt már többször szót emelt a magyar rendszer ellen. Eközben Kína a vagyonkimentéstől félve figyeli kétkedve a vendégbefektetői tartózkodási engedélyek ügyét. Az EU Tax Observatory kutatása pedig azt vitatja, hogy jelentős gazdasági előnye van az aranyvízum-programoknak. A bevándorlási piacon a letelepedési kötvényprogram problémái miatt sokan kétkedve fogadják a magyar lehetőséget, de rengetegen már most érdeklődnek iránta.

Tavaly év végén fogadta el a parlament a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényt, amelyben már szerepel a vendégbefektetői státusz alapján elnyerhető tartózkodási engedélyek jogosultsága.

Mindez három lehetőséget kínál az EU-n kívüli állampolgároknak a státusz megszerzésére:

  1. A külföldi személynek a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott, legalább 250 000 euró összegű befektetési jegyet kell megszereznie, 
  2. Magyarország földrajzi területén található, az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi szám szerint nyilvántartott per-, teher- és igénymentes lakóingatlanban tulajdoni illetőséget kell birtokolnia legalább 500 000 euró értékben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés