Orbán Viktor megfogalmazta hadüzenetét az EU vezetésének és Ukrajnának is üzent
Uniós források

Orbán Viktor megfogalmazta hadüzenetét az EU vezetésének és Ukrajnának is üzent

Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra szólította fel az uniós választópolgárokat, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon váltsák le a mainstream politikai elitet. A konzervatív és szélsőjobboldali politikusok brüsszeli nemzetközi találkozóján a kormányfő az EU végrehajtó szervét, az Európai Bizottságot vette célba, amiért az szerinte a koronavírus-járványt ürügyként használta fel arra, hogy Magyarországot pénzügyileg zsarolja. A miniszterelnök már nem tartja szuverén országnak Ukrajnát.

Orbán Viktor arról is beszélt, ellenzi Ukrajna EU-csatlakozását és NATO-tagságát. „Srácok, meg kell értenetek, hogy ti egy ütközőzónás ország vagytok. Nem változtathatjátok meg a lakcímeteket” – idézi az AP News a miniszterelnök állásfoglalását, amelyet Kijevnek címzett.

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor azzal vádolta az EU-t, hogy nem kezeli a migrációs válságot, és azt állította, hogy a blokk klímapolitikája és mezőgazdasági szabályai miatt a gazdák nehéz helyzetbe kerültek.

Úgy vélte, hogy a vezetés nem bizonyult megfelelőnek, és le kell váltani: „Ha a vezetés rossz, le kell váltani. Ez ilyen egyszerű”.

Felemlegette azt is, hogy az Európai Bizottság több milliárd eurót tartott vissza Magyarországtól. Arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a világjárványt ürügyként használta fel a jogállamisági eljáráshoz. „A brüsszeli bürokraták megpróbálták Magyarországot anyagilag megfojtani” – mondta. Az uniós végrehajtó szerv a magyar uniós források kapcsán állítja, hogy a demokratikus visszalépés és az EU-pénzek esetleges szabálytalan kezelése miatt alkalmazta a kondicionalitási eljárást és a horizontális feljogosító feltételeket a támogatások befagyasztására.

A magyar vezető bírálta az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat is, amelyek – megfogalmazása szerint – nem vezettek az ukrajnai háború befejezéséhez. Elhatárolódott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, kijelentve, hogy édesanyja nem örül az orosz vezetővel való vélt szövetségének. Orbán Viktor Ukrajnát „már csak egy protektorátusnak” nevezte, amely nyugati pénzre és fegyverekre támaszkodik, és „már nem szuverén állam”. A NATO és az EU vezetői azonban fenntartják, hogy a háború egzisztenciális kérdés Európa számára, és nem szabad hagyni, hogy Putyin győzzön.

A Nemzeti Konzervatívok (National Conservative) konferenciája, amelyen Orbán Viktor beszédet mondott, szerdán folytatódott, miután megnyerték a brüsszeli hatóságokkal szembeni jogi eljárást. A rendezvényt, amelyet a brüsszeli önkormányzat „a szélsőséges nacionalisták és fundamentalista keresztények gyülekezetének” nevezett, ezért az esemény betiltotta a közrend megzavarásával kapcsolatos aggályok miatt eredetileg kedden lett volna, de végül szerdán tudták csak folytatni.

Eric Zemmour francia szélsőjobboldali politikus, aki a tervek szerint felszólalt volna a rendezvényen, a rendőrség elküldte, de szerdán visszatért. A rendőrségi eljárást bírálta Alexander De Croo belga miniszterelnök és Rishi Sunak brit kormányfő szóvivője is, mindketten aggodalmukat fejezték ki a szólásszabadság és a békés gyülekezés szabadságának megsértése miatt.

Bár a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az EP-választásokon a szuverenista és konzervatívabb pártok előretörése következhet, egyelőre a felmérések azt mutatják, hogy az Európai Parlamentben kényelmes többsége maradhatnak a mérsékelt jobboldali néppártnak, a szocialistáknak és a liberálisoknak.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetõjével folytatott pódiumbeszélgetésén a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben a rendezvény második napján, 2024. április 17-én. A fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
frontex