Előfizetői tartalom

EP-választás: jöhet a földindulás, de a teljes fordulat elmarad Brüsszelben

A közelgő európai parlamenti választások jelentős változást hoznak az Európai Unió pártpolitikai szintjén, és az Euronews legfrissebb nemzetközi kutatása szerint a konzervatív erők erősödnek meg a leginkább. A felmérés szerint a jobbközép, az ultrakonzervatív és a szélsőjobboldali pártok vezetnek a főbb uniós országokban, míg a liberális-demokraták valószínűleg fájdalmas vereséget szenvednek, a balközép oldal pedig várhatóan nem gyengül tovább, mint az előző két választáson, mivel most egy-két országban új helyeket tudnak maguknak megszerezni. Nagy kérdés, hogy a Magyarországról minden jel szerint bejutó Tisza Párt, valamint a jelenleg pártcsalád nélküli Fidesz hova húz majd.

Az Európai Néppárt (EPP) az előrejelzések szerint megtartja relatív többségét az EP-ben, de a felmérés szerint a szélsőjobboldali és ultrakonzervatív erők erősödésre számíthatnak. Franciaországban Marine Le Pen és Nemzeti Összefogás (Rassemblement National, RN) pártja várhatóan győzni fog, míg Olaszországban Giorgia Meloni és az Európai Konzervatívok és Reformisták...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés