Előfizetői tartalom

Ursula von der Leyen belebukhat pürrhoszi EP-választási győzelmébe

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke az Európai Néppárt csúcsjelöltjeként győzelmet ünnepelhet, de szorult helyzetbe került. Az EP-választáson a valódi szélsőjobboldali áttörés elmaradt, az újra alakuló parlamentben a mérsékelt erők továbbra is többséggel bírnak, de a német politikus népszerűsége az eddig őt támogató frakciókban is alacsony. Mivel öt évvel ezelőtt mindössze kilenc szavazattal szerzett többséget, az újraválasztási kilátásai most még rosszabbnak tűnnek. Orbán Viktor kormánya is főszereplő lehet a megbuktatásában Olaf Scholz és Emmanuel Macron mellett.

Von der Leyen jobbközép Európai Néppártja (EPP) nyerte a választásokat, és 184 mandátumot szerzett a 720 fős közgyűlésben. Más centrista szövetségesei azonban rosszabbul teljesítettek, míg a kemény jobboldal a mandátumok ötödéről közel negyedére nőtt. Ez a politikai eltolódás azt jelenti, hogy von der Leyen kénytelen lesz kényelmetlen döntéseket hozni és háttéralkukat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés