Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?

2018. július 7. 15:50    
nyomtatás
 
A májusi 113 milliárd után júniusban 141 milliárd forintra ugrott az új uniós támogatás-kifizetések összege, így a ciklus eleje óta már 4860 milliárd forintnál jár az összes kiutalás, azaz közelíti a kormány a bűvös 5000 milliárd forintot - derül ki szokásos havi összesítőnkből. Ez azt jelenti, hogy a 7 évre (310-es euró mellett) járó mintegy 8920 milliárd forintos keretnek az 55%-a már a nyertesek számláján van, de amint a héten rámutattunk: százmilliárdokkal több keret állna rendelkezésre, ha tartósan gyengébb szinten ragadna a forint. Idén és év jövőre az uniós támogatások tényleges felhasználása még növekedhet tavalyhoz képest a Magyar Nemzeti Bank elemzői szerint, így kissé élénkítheti a gazdaságot, 2020-tól azonban jócskán lassulhat a forrásfelhasználás, és ez lehúzhatja majd a gazdaság éves növekedési képességét is.


A parlamenti választások utáni hónapban, májusban szinte nem hirdettek új uniós pályázati nyertest a magyar hatóságok, júniusban pedig jelentősen visszaesett a nyertesek száma, ami kizárólag a Vidékfejlesztési Programban (VP) történt visszaeséssel függ össze, legalábbis ezt mutatják az interneten elérhető adatbázis számai. Ez sajnos nem terjed ki a VP minden pályázatára, így az aktuális és pontos adatok érdekében már felvettük a kapcsolatot az Agrárminisztériummal. Amint megérkeznek, frissítjük a cikket. Ezzel együtt az is látszik az alábbi táblázatban, hogy júniusban a VP-ben 81 milliárd forinttal nőtt a megítélt összes támogatás volumene, és a többi Operatív Programmal együtt a teljes új megítélt támogatás volumene 149 milliárd forintra ugrott.

Frissítés! A tárca kérdésünkre az alábbiakat közölte a júniusi folyamatokkal és a június végi állapottal kapcsolatban:

Az Irányító Hatóság júniusban újabb 634 kérelem támogatásáról döntött, ami újabb 20,9 milliárd forint megítélt támogatást jelent. Az új döntésekkel együtt a Vidékfejlesztési Program keretében ez idáig mintegy 174 ezer kérelem kapott pozitív támogatói döntést, 43 darab pályázat vonatkozásában. A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból pedig összesen 1258 milliárd forintra vállalt kötelezettséget az Irányító Hatóság, ami a teljes keret 97%-át jelenti. A program keretében ez idáig mintegy 268 milliárd forint kifizetése történt meg.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?
Klikk a képre!


A VP egyébként a havi új kifizetésekben is jeleskedett júniusban, mert amint láthatjuk, a május 113 után az összesen 141 milliárd forintos kifizetés tekintélyes része (bő 47 milliárd forint) ehhez a programhoz volt köthető.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


A júniusi felpörgő kifizetéssel immár 4859 milliárd forintnál jár a 2014-2020-as uniós ciklus terhére kifizetett támogatások összege, azaz közelíti a kormány a kerek 5000 milliárd forintos határt.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


Az alábbi ábrán nemcsak a kifizetések felfutását ábrázoltuk idősorosan, hanem azt is, hogy a már megítélt támogatások volumene, illetve az összes meghirdetett pályázat keretösszege hogyan alakult.

Amint láthatjuk: a már megítélt támogatások volumene már 8500 milliárd forintnál jár, a teljes pályázati keret pedig 9600 milliárd forint felett. Utóbbi egyúttal azt is jelenti, hogy a kormány mintegy 8%-kal több pályázati keretet hirdetett meg eddig, mint amekkora kerettel 310-es euró mellett számolni lehetett volna.


Az elmúlt hetek forintgyengülése miatt, főleg ha az tartósan gyengébb árfolyamszinthez vezet, azonban az euróban érkező pályázati keret forintban bővülhet, így "kezd" közelíteni ahhoz a kerethez, amit a kormány már egyébként is meghirdetett. A 8%-os pályázati túlvállalás tehát kezd olvadni, és amint elemzésünkben rámutattunk: három főbb irány mutatkozik arra, hogy mit kezdhet ezzel a helyzettel a kormány.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


Ha a fenti folyamatokat nem nominálisan, hanem a 7 évre 310-es euró mellett kalkulált keretösszeg (8921 milliárd forint) arányában százalékosan vizsgáljuk, akkor az alábbi képet kapjuk.

Amint láthatjuk: a 108%-os pályázati meghirdetés mellett a nyertesekkel lekötött rész immár 95% felett jár, a kifizetett rész pedig már a 60%-os arányt közelíti.


A legfrissebb brüsszeli adatok szerint egyébként ebből a közel 5000 milliárd forintnyi itthoni kifizetésből még kevesebb, mint 1500 milliárd forint érkezett meg az Államkincstár számlájára, (a Pénzügyminisztérium adatai szerint júniusban mintegy 100 milliárdos brüsszeli folyósítás történt), és éppen ez okozza azt, hogy idén a félév végére már az egész évre tervezett pénzforgalmi hiánynak több, mint a 100%-a összejött.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


Mivel a 7 évre szóló keret nyertesekkel lekötése már 95% felett, a kifizetések pedig 55% körül járnak, így ennek a ciklusnak már a technikai lebonyolítási, a projektek megvalósítási fázisa az igazi feladat. Így egyúttal a fókusz arra irányul, hogy a kifizetéseknek mikor és milyen intenzíven jelenik meg a magyar gazdaságban az élénkítő hatása, azaz a nyerteseknek kiutalt pályázati milliók és milliárdok mikor fejtik ki tényleges gazdasági hatásukat (effektív pénzfelhasználás). Ennek számszerűsítésére a Magyar Nemzeti Bank júniusi inflációs jelentésében találunk friss előrejelzéseket, mégpedig ilyen mondatok formájában:

"A kifizetések reálgazdasági hatása, vagyis az uniós források effektív felhasználása előrejelzésünk szerint 2018-ban és 2019-ben lehet a legmagasabb. Ez a hatás a gazdaságot érdemben élénkíti, ugyanakkor az önrész növekedésén keresztül emeli a költségvetési hiányt." Az MNB elemzői egy másik részben úgy fogalmaznak, hogy

Összességében 2020-tól már az EU-források effektív felhasználásának visszaesése várható.

Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az MNB elemzői szerint az uniós források effektív felhasználása 2017-ben a GDP 4,3%-át érhette el, ez idén 5% körülre, jövőre 5,7%-ra körülre emelkedhet, majd 2020-ban 4%-ra lassulhat. A gazdaság növekedésére természetesen ezen forrásfelhasználás évről-évre vett különbsége hat, és ezt látjuk az alábbi ábrán a világoskék oszloptartományokban is, miszerint az uniós források effektív felhasználása 2016-ról 2017-re nagyon megugrott, ezért a gazdasági növekedést is jócskán megdobta, majd idén további közel 1%-ponttal támogathatja a növekedést, jövőre ennél már kicsit kisebb mértékben.

Aztán mivel 2019-ről 2020-ra jócskán lassul a GDP-arányos effektív pénzfelhasználás, ez igencsak lehúzhatja majd az azévi GDP-növekedési ütemet is. Jórészt ezért várnak az MNB elemzői a 2019-es 3,5% után 2020-ra 2,8%-os éves átlagos GDP-növekedést.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


A fenti MNB-előrejelzéseket, illetve a 7 éves keretből még kifizethető források lehetséges pályáját az alábbi ábrán összesítettük, és amint láthatjuk: 2020-2021-ben igencsak kedvezőtlenül néznek ki a magyar gazdaság növekedési kilátásai. Ezt egyébként egyrészt az is tetézi, hogy a 2020 utáni, most formálódó, uniós keretben markáns támogatás visszavágás látszik a Magyarország számára két fontos területen: 24-24%-os vágás jöhet reálértelemben a kohéziós- és az agrártámogatásoknál. Másrészt nagy eséllyel az új keretköltségvetés elfogadása 2019 első feléről átcsúszik 2020 közepe-vége felére, így nem tud majd gyorsan, 2021-ben érdemben elindulni itthon a pályázatok meghirdetése és a projektekre a pénzkifizetés, mert mindenhez időre lesz majd szükség.

Bűvös számot közelít az EU-s pénzosztás - De mi lesz 2020-tól?


Címlapkép forrása: MTI Fotó Lakatos Péter

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium