Előfizetői tartalom

Bűn és bűnhődés - a nagy magyar adótragédia

Sorra olvasom társadalmunk problémáit feltáró publicisztikákat a magyar sajtóban és szép lassan körvonalazódik egy fals konszenzus: morális csődtömegben, csalók országában élünk gazdasági értelemben, hiszen az adóoptimalizálás, adóelkerülés és adócsalás egy össznépileg elfogadott magatartás Magyarországon. A megjelent publicisztikák talán legfőbb problémája adó-moralitást érintő vonatkozásokban, hogy Radnóti által megidézett magasságokból, repülőgép perspektívából nézik a bírált terület valós helyzetét. Nem tudok beállni abba a sorba, ahol a magyar vállalkozók általános adócsalózása történik. Számoljunk le az illúziókkal, kis- és nagyvállalkozói szinten ma Magyarországon ugyanaz történik illegális, vagy legális módszerekkel; a környező országokkal történő összevetésben irreális adóteher csökkentése gazdasági kényszer. A különbség csupán annyi, hogy nagyvállalkozói szinten jogilag körülbástyázott (legtöbbször offshore) struktúrák működnek.

Bemelegítésként álljon itt egy kis életszagú történet: 1990-óta saját fémfeldolgozó vállalkozását üzemeltető, 5 főt alkalmazó kisvállalkozás tulajdonosunk - nevezzük Gézának - Skoda Octavia típusú (nem Mercedes, nem Audi, nem BMW) személygépkocsijában reggel 7-kor utazik műhelye felé. Bekapcsolja a rádiót és morális elzüllöttség ide, morális elzüllöttség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés