Üzlet

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?

Tegnap vette kezdetét a CIG Pannónia részvényeinek nyilvános jegyzése. Két héten át a kisbefektetőké a pálya, október 25-én pedig az intézményi befektetők vásárolhatnak be a maradékból. Bár az életbiztosító vérmes reményekkel és látványos kampánykörúttal készült a nagy eseményre, sokan érezhetik úgy, hogy zsákbamacskát vennének a beharangozott 938 forintos normál, de akár a 750 forintos kedvezményezetti áron is. A befektetői bizonytalanság jogos: nehéz értékelhető támpontokat találni ehhez az árazáshoz. Igaz, nem lehetetlen.

Következtetésünk, hogy formálódó biztosítóként a CIG Pannónia fundamentumai egyelőre gyenge lábakon állnak ahhoz, hogy 10-15%-os éves árfolyamemelkedést várjunk el a papíroktól. Még szerény hozam mellett is a magyar életbiztosítási piac egyik, ha nem a legnagyobb szereplőjévé kellene kinőnie magát (lásd a mai ING-t) a következő öt évben ahhoz, hogy árazása normál szintre kerüljön. Ez nem elképzelhetetlen, hisz a biztosító élén erős menedzsment áll, ráadásul új üzletágak és piacok felé is kacsingat a cég, konzervatív attitűd mellett egyelőre mégis kevés ebben bízni egy kellően megalapozott befektetői döntés meghozatalához.

1 2 3

Milyen értékeltséget tükröz a 938 forintos részvényár?.
Szűz területre tévedt a CIG Pannónia, amikor már a kezdet kezdetén a gyors tőzsdére lépés mellett döntött, hisz a Budapesti Értéktőzsde újkori történetében nem kereskedtek még biztosítótársaság részvényeivel. Ezzel szemben Nyugat-Európában rendelkeznek néhány százaléknyi részesedéssel a biztosítók a tőzsdei cégek összesített piaci kapitalizációjában, igaz, döntő többségük érett életciklusában lévő, több évtizede nyilvánosan kereskedett társaság. A CIG Pannónia 2007-ben indult és 2008-ban kezdte meg érdemi tevékenységét, így látványosan elüt tőlük termékpalettájának szélességében, pénzügyi mutatóiban, növekedési lehetőségeiben és potenciális árfolyam-alakulásában egyaránt. A mai helyett ezért egy érettebb életciklusában lévő, jövőbeni CIG Pannóniát érdemes összevetni velük, és megnézni, mekkora a magyar biztosító esélye a nyomukba szegődni.

A biztosítók értékelésének legelterjedtebb módszere az eredmény (előretekintő P/E) és saját tőke alapú (előretekintő P/BV) értékelés mellett az előző egyévi bruttó díjbevétel (gross written premium) alapján történő megközelítés (P/GWP). Utóbbi előnye, hogy a negatív eredménnyel rendelkező társaságok értékelését is lehetővé teszi, hátránya viszont, hogy múltba tekint, így előrejelzés helyett inkább csak iránymutatásra használható. Megbízhatóbb eredményt adhat e mutatóknál az Embedded Value (EV) és Appraisal Value (AV) alapján történő értékelés, nagy hátrányuk azonban, hogy csak belső információk alapján használhatók a cég értékének meghatározásához.

A CIG Pannóniához hasonló, frissen a tőzsdére lépő, nagy növekedési lehetőségek előtt álló biztosító híján hat nagy, állami mentőcsomagban nem részesült európai biztosító árazását láthatjuk az alábbi két ábrán. Közülük mindegyik rendelkezik közép- és/vagy kelet-európai kitettséggel, ami a telítettnek tekinthető nyugat-európai biztosítási piaccal szemben biztosíthatja számukra a növekedés bázisát. Az Európai Unió átlagosan több mint 5%-ával szemben ugyanis Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt kevesebb mint 2%, tőlünk keletebbre 1% alatti a GDP-arányos életbiztosítási penetráció.

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?
A kiválasztott hat biztosító közül a tőzsdén idén májusban indult PZU értékeltsége a legnagyobb, a társaság részvényei csaknem 13-as 12 havi előretekintő P/E rátán forognak. Annak ellenére van ez így, hogy a PZU jelentős állami múlttal rendelkezik, Lengyelországra koncentrálja tevékenységét, és nem mutat számottevő díjbevétel-növekedést. P/BV alapon is az PZU a leginkább felülértékelt, 2,5-es mutatója mégsem számít kiugrónak. A nyugat-európai biztosítók részvényeivel átlagosan saját tőkéjük egy részvényre jutó könyv szerinti értékén kereskednek.

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?
Az indulás költségei miatt negatív eredményességű, frissen indult társaságként a CIG Pannónia P/E mutatója egyelőre nem értelmezhető, a menedzsment azonban arra számít, az indulástól számított 5-7. évben nyereségbe fordul a cég. Ez 2012-2014-es break-event jelent. Ezt követően a várhatóan kis profit miatt magas, majd fokozatosan csökkenő P/E-vel számolhatunk. A P/E előrejelzéséhez hasonlóan a P/BV becslése is sok bizonytalanságot hordoz, elmondható azonban, hogy a fenti óriásbiztosítókra jellemző alacsony értékkel szemben a jelenlegi részvényszám mellett egy 938 forintos ár a CIG Pannónia esetében 13,7-es 2010 júniusára visszatekintő P/BV mutatót jelent, és jelenleg alig több mint 200 forintos részvényár felel meg egy 3-szoros P/BV szorzónak.

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?
Ami a harmadik mutatót, a P/GWP arányt illeti, 0,5 körüli érték jellemző a nyugat-európai székhelyű nagybiztosítókra. Ezen túl tőzsdén kívüli tranzakciók, biztosítói felvásárlások szolgálnak összehasonlítási alapul. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy a kelet-európai ill. törökországi biztosítófelvásárlásokra általában jóval 0,5 feletti P/GWP mutató volt jellemző az elmúlt évtizedben. Az alábbi társaságokkal a CIG Pannónia már könnyebben összevethető: a magyar biztosító esetében egy 938 forintos részvényárfolyam melletti 58 milliárd forintos piaci kapitalizáció a 2009 közepe és 2010 közepe közötti 12 havi díjbevétel 3,48-szorosát jelentené, vagyis a CIG Pannónia esetében ennyi lenne a P/GWP mutató. Bár a biztosító szerint a társasághoz leginkább a Koc Allianz hasonlítható (magas átlagdíj, növekvő portfólió, tapasztalt menedzsment), hagy kétséget az árazás összehasonlíthatósága felől a török biztosító magas tőkearányos megtérülése és a többi biztosítóra jellemző alacsonyabb P/GWP mutató, ráadásul a biztosítót idén 400 millió forinttal terhelő bankadó jövője is rejt kockázatokat.

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?
Az alábbi ábrán összegyűjtöttünk tíz olyan amerikai és európai biztosítót, melynek piaci kapitalizációja a CIG Pannónia 938 forintos áron várható csaknem 60 milliárd forintos kapitalizációjához hasonló. Ezek a társaságok mind nyereségesek, és látható, hogy nincs közöttük olyan, amelynek a háromból egynél több mutatója kiugró lenne (a CIG Pannónia esetében mindhárom érték kiugrónak tekinthető).

Ér-e 938 forintot a CIG Pannónia részvénye?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
cimlap_Orlen0129
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Orlen0129