Előfizetői tartalom

Erőteljes profit warning az Állami Nyomdától

Barát Szabolcs, CFA
Az igen szerény elemzői várakozásoknál is sokkal gyengébb számokkal rukkol elő a pénteki piaczárást követően közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében az Állami Nyomda, melynek üzemi eredménye 14, nettó profitja pedig 36%-kal lett alacsonyabb a Portfolio.hu által összeállított konszenzusnál. Mindez ráadásul úgy történt, hogy a konszenzus 50%-os profit zuhanást indikált. Nem csoda, hogy a társaság vezetése egy erőteljes profit warningot is közzétett a gyorsjelentésben, mely szerint az idei éves nyereség 27%-kal lesz alacsonyabb, mint az elemzői várakozások. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - a bevétel 6%-kal csökkent, a fő szegmens (biztonsági megoldások) 11%-kal visszaesett; - az export szerkezete jelentősen romlott; - a közvetlen költségek a plusz szolgáltatások miatt emelkedtek; - az üzemi profit 66%-kal zuhant; - a nettó cash állomány csökkent; - a profit warning alapján a negyedik negyedévben tovább zuhan a profitabilitás. Véleményünk szerint a mai kereskedés során árfolyam csökkenés lesz tapasztalható a gyenge profit számok, a profit warning és a válság cégre gyakorolt negatív hatásának a következtében. Tekintettel a papírok illikviditására, a negatív hatás akár igen jelentős is lehet, de akár el is húzódhat időben (erre láthattunk példát a 2010 áprilisi warning után, amikor a hírre alig mozdult el az árfolyam, majd a következő egy hónapban csaknem 30%-ot estek a papírok).

A Portfolio.hu által összeállított 2 elemű konszenzus és a tény számok összevetése során látható, hogy a társaság bevételei magasabbak lettek ugyan a vártnál, s az EBITDA is csak minimális alulteljesítést mutatott, az üzemi és a nettó eredmény azonban már jelentősen alacsonyabb lett a konszenzusnál.Profit warning A profit warning szerint az idei éves nettó profit 800...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái