Előfizetői tartalom

Az új Putyin-éra gazdaságpolitikája

Gereben Ágnes
Még közvetlen környezetében is felzúdulást váltott ki a központosítást régtől fogva a gazdaságirányítás legfontosabb szervező erejének tekintő Vlagyimir Putyinnak az a terve, hogy a természeti kincseihez képest igen rossz helyzetben lévő Távol-Kelet és Szibéria gazdaságát egy külön e célra létrehozott, az Orosz Külkereskedelmi Bank tevékenységére emlékeztető állami monopólium irányítása alá rendelje. Az ötlettel még január végén a Szergej Sojgu --18 éven át volt "katasztrófaügyi miniszter", május 11-étől a moszkvai terület kormányzója -- hozakodott elő. A projektről kiszivárgott első kósza hírek után kiállt a grandiózus elképzelés mellett a harmadik, immár hatéves elnöki ciklusára készülő Putyin is.

Az Oroszország területének több mint egyharmad részét jelentő, de csupán nyolcmillió ember lakta hatalmas régiókat eszerint rendkívüli jogosítványokkal fogják felruházni, tetemes adókedvezményeket és - ami Oroszország korszerű fejlődése szempontjából a legveszélyesebb - az államfőt, valamint legszűkebb környezetét leszámítva a központi szervektől való teljes függetlenséget...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái