Előfizetői tartalom

Az új Putyin-éra gazdaságpolitikája

Még közvetlen környezetében is felzúdulást váltott ki a központosítást régtől fogva a gazdaságirányítás legfontosabb szervező erejének tekintő Vlagyimir Putyinnak az a terve, hogy a természeti kincseihez képest igen rossz helyzetben lévő Távol-Kelet és Szibéria gazdaságát egy külön e célra létrehozott, az Orosz Külkereskedelmi Bank tevékenységére emlékeztető állami monopólium irányítása alá rendelje. Az ötlettel még január végén a Szergej Sojgu --18 éven át volt "katasztrófaügyi miniszter", május 11-étől a moszkvai terület kormányzója -- hozakodott elő. A projektről kiszivárgott első kósza hírek után kiállt a grandiózus elképzelés mellett a harmadik, immár hatéves elnöki ciklusára készülő Putyin is.

Az Oroszország területének több mint egyharmad részét jelentő, de csupán nyolcmillió ember lakta hatalmas régiókat eszerint rendkívüli jogosítványokkal fogják felruházni, tetemes adókedvezményeket és - ami Oroszország korszerű fejlődése szempontjából a legveszélyesebb - az államfőt, valamint legszűkebb környezetét leszámítva a központi szervektől való teljes függetlenséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés