Előfizetői tartalom

Hol jön az orosz gáz Európába? Kijev kavar

Gereben Ágnes
Moszkvának az ukrajnai földgázszállító hálózat kiiktatására irányuló politikai és gazdasági lépései egyre nyilvánvalóbban arra irányulnak, hogy a nyugat-európai importőröket rákényszerítse a Déli Áramlat földgázvezeték felépítésében való jogi és pénzügyi szerepvállalásra. A Gazprom vezetői ma már nyíltan beszélnek erről a szándékuktól. És a dolgok jelenlegi állása szerint a stratégia sikerre van ítélve, hiszen Európának szüksége van az orosz "kék fűtőanyagra". Ha pedig a drámaian csökkenő Gazprom szállítások miatt az ukrajnai tranzit révén nem tud hozzájutni, akkor valóban kénytelen új utakat keresni.

Ez a magyarázata annak, hogy Kijevből hovatovább napi szinten érkeznek hírek Mikola Azarov miniszterelnöknek az esetleges katari, azeri, türkmenisztáni földgázimportról folyó tárgyalásairól. Sőt, a minap fény derült rá, hogy Ukrajna Németországtól kíván orosz gázt vásárolni, a Gazprom Kijevvel szemben érvényesített áránál jóval olcsóbban. Az ukránok emellett hozzáláttak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái