Előfizetői tartalom

Így végezné ki a készpénzt az MNB

Turzó Ádám Pál
Radikálisan korlátozó, szigorúan előíró és kedvezményekkel ösztönző javaslatokkal is előállt az MNB az idei fizetési rendszerről szóló jelentésében, hogy minél többen és minél többször használjanak elektronikus fizetési módokat a készpénz helyett. A jegybank évek óta küzd ezért a célért, mivel optimális esetben becsléseik szerint évente több mint 100 milliárd forint lenne megtakarítható a készpénzmentesítéssel. Az MNB szerint a készpénzes fizetésekre felső határt kellene meghatározni, a kártyaelfogadást kötelezővé kellene tenni, a bankközi jutalékot már 2014 elejétől korlátozni kellene. A sárga csekk is főellenség, az elektronikus számlafizetést lehetővé tévő rendszerek segíthetnek a legyőzésében.

Az irány jó, de van még helye a bővülésnek Magyarországon a készpénzhasználat továbbra is nagy népszerűségnek örvend mind lakossági, mind vállalati körben, a kiskereskedelemi fizetések pedig különösen nagy százalékban zajlanak készpénzzel. A készpénzhasználat visszaszorítása társadalmi érdek, a jegybank évek óta foglalkozik ezzel a problémával. Egy 2012-ben kiadott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái