Üzlet

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat

Portfolio
Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sőt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, főként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tűnő hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezők feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kőolajról földgázra.

1 2

Jöhet a gázforradalom?.
Az utóbbi pár évben a kőolajtól látványosan elmaradt a gáz árának emelkedése, ami a palaforradalom hatására jelentkező kínálati többletnek köszönthető. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy a következő évtizedekben egy olyan forradalmi változásnak legyünk szemtanúi, amire legutóbb bő 50 éve volt példa utoljára. A változást nem csak a gáz bőséges kínálata és ezzel olcsó ára segíti, de a szabályozó hatóságok is komolyan hajlanak abba az irányba, hogy a kék fűtő- és hajtóanyag elterjedését segítség elő. A forradalom kibontakozásához azonban szükség lesz a technológiai feltételek megteremtésével együtt növekedésnek induló keresletre is.

Mi kell a gyors elterjedéshez?

A kőolajat legnagyobb arányban a szállításban használják, így itt érdemes vizsgálódni, milyen tényezők kellenek ahhoz, hogy a kőolaj egyeduralkodó szerepét megtörje, majd átvegye a gáz. Négy alapvető tényezőt érdemes megemlíteni, mely alapján a gáz megtörheti a kőolaj alapú termékek monopóliumát a szállításban, a kérdés csak az, hogy a gáz elterjedése milyen ütemben zajlik majd.

1. Az újonnan felfedezett gázkészletek növekedése az olajkészletek növekedési üteme felett van, így a gáz egyre könnyebben elérhető világszerte.

A világ gázkészletei 1988 és 2011 között 92%-kal növekedtek, melynek nagy része az utóbbi pár év (észak-amerikai) palagáz forradalmának és új tengeri lelőhelyeknek köszönhető. Ugyanebben az időszakban a bizonyított olajkészletek csak 61%-kal nőttek.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat
2. A gáz és olajárak közötti hagyományos kapcsolat megtört (különösen Észak-Amerikában) és a gazdasági ösztönzők is abba az irányba mutatnak, hogy a költséghatékonysági megfontolások miatt a gáz felé tolódjanak a fogyasztók.

Korábban a magas amerikai és európai gáz és olajárak arra késztették a kitermelőket, hogy egyre újabb technológiákkal, új mezőket kezdjenek kitermelni. A palagáz-forradalomnak köszönhetően az észak-amerikai gáz ára a 8-12 dollár/MMBtu ársávból a 4-6 dollár/MMBtu-s szint közelébe csökkent, ami az 10 évvel ezelőtti áraknak felel meg, miközben az olaj triplázott.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat
3. Elsősorban a feltörekvő piacokon a kormányok a bőséges gázforrások miatt limitálhatják a gázárakat, ami vonzóbbá teheti a CNG-s és LPG-s üzemeltetésű autók elterjedését.

A fűtési költségek a lakosság jövedelmének jelentős részét elviszik, így a mindenkori kormányok a hatósági árak megszabásával szeretik kézben tartani a gáz árát.

4. A kőolajtermékek használatából eredő környezetterhelés miatt egyre szigorodnak a környezetvédelmi előírások, ami szintén a gázüzemű járművek elterjedését segíti, főleg a tengeri, a közúti és a vasúti árufuvarozásban.

A tengeri közlekedésben a fejlett országok vizein hajózók kényszerülhetnek nagyobb arányban a gázra való áttérésre, melyet a szabályozó hatóságok csökkenő szennyezőanyag-kibocsátásra irányuló lépései magyarázhatnak. A szigorú fellépés oka, hogy ezen országok tengereire esik a hajóforgalom által kibocsátott CO2 szennyezés jelentős része.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat
Ezen tényezők egymást erősítve adhatnak lendületet. Ugyanakkor fontos megemlíteni a nem szénhidrogén alapú meghajtási módok elterjedését (elektromos/hibrid gépjárművek), ahol szintén igen gyors a technikai fejlődés, és a benzin valamint gázolaj tüzelésű motorok hatékonyságának fejlesztését, melyek lassíthatják a kék fűtőanyag előretörését.
Ez a cikk folytatódik
1 2
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
hologram vezető asszisztens