Előfizetői tartalom

Felemelkedőben a virtuális pénzügyi rendszer?

Turzó Ádám Pál
A Bitcoin, vagyis a legkedveltebb virtuális pénz, körüli felhajtás az egész óévet végigkísérte, két óriási árfolyamrali után jelenleg több mint 800 dollárt ér egyetlen egysége. Ez azt jelenti, hogy durván 60-szorosát éri a szuperpénz most, mint egy évvel korábban. Sokak szerint a Bitcoin túlértékelt, semmit sem ér, de például a Bank of America elemzői szerint fair értéke 1300 dollár körül van. Bár egyelőre főleg befektetésként tekintenek rá, hosszú távon elszámolási egységként való mindennapi használata jelentheti azt a fundamentumot, ami életképessé teheti a virtuális pénzügyi rendszert. A világ szabályozói egyre nagyobb figyelemmel kísérik a monetáris hatóságoktól függetlenül működő virtuális pénzt: egyes országok tiltják a használatát, mások a benne rejlő lehetőségeket mérlegelik.

A Bitcoin árfolyamából nem hiányzik a volatilitás Az év eleji 13 dollárról közel 800 dollárig emelkedett a Bitcoin árfolyama 2013 végére, vagyis durván 60-szorosára drágult a legkedveltebb virtuális pénz egy egysége. Először áprilisban futott lokális csúcsra a BTC, akkor 266 dollárig menetelt az árfolyama a legnagyobb tőzsdéjén, a japán MT Goxon. Ezután egy kisebb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái