Üzlet

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?

Valószínűleg annak idején még a Google alapítói sem gondolták, hogy a kis egyetemi projektjükből az internet világának egyik legbefolyásosabb vállalata lesz néhány év leforgása alatt. A Google lassan az egész életünket behálózza szolgáltatásaival: meghódította a mobilpiacot az Androidnak köszönhetően és már olyan területeken próbálkozik, mint az autóipar, a robotgyártás, a mesterséges intelligencia, vagy a háztartási eszközök.

A cég hihetetlen sikersztoriját bevételre tudta váltani, a profitja felrobbant, tízmilliárd dolláros nagyságrendű nyereséget termel éves szinten. Ezzel párhuzamosan a részvények árfolyama is szárnyalt, a 2004-es tőzsdére lépés óta közel a 14-szeresére emelkedett. De vajon érdemes még beszállni befektetőként a részvényekbe?

1 2 3

Így kezdődött....

Így született meg a Google
A Google története 1996-ban kezdődött a Stanford egyetemen két PhD-hallgató, Larry Page és Sergey Brin kutatási projektjeként. Miközben az internetkorszak hajnalán a hagyományos keresők a találatokat az alapján rangsorolták, hogy a keresett kifejezés hányszor jelenik meg az adott oldalon, a két diák egy teljesen más rendszerrel állt elő, amely az oldalak közötti kapcsolatokat is elemezte és relevancia alapján tette sorrendbe a találatokat.

A Google nevet 1997-ben regisztrálták, a céget egy évvel később alapították. Az első befektetést (100 ezer dollárt) a Sun Microsystems egyik alapítójától kapta a vállalat 1998-ban, 2004-ben pedig tőzsdére vitték a céget. Ekkor Larry Page, Sergey Brin és Eric Schmidt, aki sokáig a vezérigazgatói posztot töltötte be a cégnél, ígéretet tett arra, hogy még 20 éven keresztül együtt dolgoznak a Google-nél.

A Google az internetes szolgáltatásokra és termékekre specializálódott a keresések, a cloud computing, a szoftver és az internetes hirdetési technológiák terén. Legfontosabb termékei a keresőmotorja, a Gmail levelezőrendszere, irodai programjai, mint az OpenOffice vagy a Google Drive és közösségépítő szolgáltatása, a Goolge+. A számítógépre telepített alkalmazások közül a legelterjedtebb a Chrome böngésző, a képszerkesztője és a chatprogramja, a GTalk. Van saját operációs rendszere a Chrome OS, sőt saját márkás laptopot is piacra dobott, a Chromebookot. Az okostelefonok piacán az Android operációs rendszerrel képviselteti magát, amely gyorsan a világ vezető mobil operációs rendszerévé nőtte ki magát.

2006-ban megvette a világ legnépszerűbb internetes videómegosztóját, a YouTube-ot, 2012-ben pedig a Motorola mobilgyártó felvásárlása mellett döntött, amin azonban kevesebb mint két év múlva túladott.


A nagy átalakulás

Az internetkorszak hajnalán keresőként robbant be a köztudatba a Google és máig a világ első számú keresőjének számít a felhasználószámot tekintve. A kis garázscégből mára egy közel 50 ezer dolgozót foglalkoztató és éves szinten 10 milliárd dollár feletti profitot termelő vállalattá nőtte ki magát. Az 1998-ban alapított Google hatékony keresési algoritmusával tűnt ki a versenytársak közül, ennek köszönhetően pedig gyorsan az uralma alá hajtotta a piacot.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A Google nevét az innovációval azonosítják a technológia szektorban. Az internetes keresőből egy globális termékeket és szolgáltatásokat nyújtó cég lett. A fókusz az utóbbi években a mobil piac felé tolódott el, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen az okostelefonok rohamosan elterjedtek a világban, elhozva a mobilizáció korát. A Google mobil operációs rendszere, az Android valósággal letarolta az okostelefonok piacát, 70% feletti piaci részesedéssel rendelkezik az értékesítések volumenéből.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A pénzgyártó gépezet

Sok mindennel foglalkozik a Google, de a bevételek elsődleges forrását a hirdetések jelentik és végső soron minden lépésének, még a saját mobiltelefon és táblagép piacra dobásának is az a célja, hogy a hirdetési bevételeit növelje. Az internetes hirdetések piacát uralja és az Androidnak köszönhetően a még gyerekcipőben járó mobil hirdetések piacán is erős pozíciókkal rendelkezik.

A Google titka, hogy a keresésekhez kapcsolt hirdetések során az aukciós modelljének köszönhetően minden kulcsszóra a lehető legmagasabb árat tudja kialkudni. További előnye a Google-nek a hirdetők szemében, hogy sok információt tud a felhasználóiról, hiszen a keresési és oldallátogatási szokásait is monitorozza, így pedig könnyebben tud célzott hirdetéseket kínálni.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A mobil hirdetések piacát az okostelefonok megjelenése teremtette meg és egy hatalmas növekedést mutató területről van szó. A mobilos hirdetések még csak éppen elkezdtek felfutni, de a Google már domináns szereplő, több mint 50%-os részesedéssel.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
Sztárból fejőstehén?

Ahogy a felhasználók körében egyre jobban elterjedtek a Google szolgáltatásai, és lassan behálóztak mindent, a bevétel és a profit is robbanásszerű növekedésen ment keresztül az elmúlt években. De a hatalmas növekedési sztori nem tart örökké, mostanra egy lassabb növekedésű, érett céggé vált a Google, stabil készpénztermelő-képességgel. Hamarosan már az osztalékfizetés lehetősége is előtérbe kerülhet, hiszen a cég több mint 50 milliárd dolláros készpénzállományon ül.

A vállalat sokféle új projektbe kezdett az innováció nevében, új területeket kipróbálva, keresve az újabb növekedési lehetőségeket. A YouTube felvásárlásával a világ legnagyobb videómegosztója került a kezébe, a mobilpiacon pedig nem elégedett meg azzal, hogy operációs rendszere domináns pozícióra tett szert, saját mobilgyártót is vett: 2012-ben bejelentette a Motorola felvásárlását. Szerteágazó tevékenységi köre biztosítja, hogy több lábon álljon a cég és hogy minden fontos területen jelen legyen.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?

Meghökkentő tények a Google-ről
- Naponta 620 millióan keresik fel a Google oldalát.
- A Google holnapja 88 nyelven érhető el, közte van a latin, sőt, a Star Trek filmekből ismert klingon is.
- A Google név a "googol" félrebetűzéséből ered, ami a 10 századik hatványának elnevezése a matematikában.
- Nemrég előfordult, hogy a Google néhány fontos szolgáltatása leállt 5 percre. A globális internetforgalom 40%-kal zuhant ez alatt az idő alatt.
- A kereső alatt megjelenő "I'm Feeling Lucky" gombot alig használja valaki, mégis megtartja a Google, mert a kutatások alapján javítja a felhasználói élményt. Pedig a becslések szerint éves szinten 100 millió dollárnyi hirdetési bevételt veszít a Google miatta.
- Az emberiség történetében az írott művek összesen 50 petabyte (1 petabyte = 1 millió gigabyte) adatot tesznek ki, míg a Google-ön napi szinten 20 petabyte-nyi adat megy keresztül.
- A 2004-es tőzsdére lépéshez kibocsátott IPO-prospektusban a Google 2,718281828 milliárd dollárt célzott meg. Ez a szám az Euler-féle állandó, pontosabban az egymilliárdszorosa.
- A Google első szervere 1996-ban 40 GB tárhellyel rendelkezett (ami kevesebb, mint most egy iPhone mérete) és a háza legó-építőkockákból volt kirakva.
- Az első "doodle" (a Google állandóan változó, grafikus logója, ami általában egy eseményre vagy évfordulóra emlékezteti a felhasználókat) egyfajta "out of office" üzenet volt. 1998-ban Larry Page és Sergey Brin egy hétvégét a nevadai Burning Man fesztiválon töltöttek, aminek alkalmából egy grafikával ellátott logóval tudatták a felhasználóikkal, hogy nem lesznek elérhetők néhány napig az esetlegesen felmerülő technikai problémák megoldására.
- A Google 200 kecskék bérel főhadiszállásán arra a célra, hogy rendben tartsák a füvet és a bokrokat, mert ez nemcsak környezetvédelmi szempontból jobb, de "aranyosabbak is, mint a fűnyírók" a cég magyarázata szerint.
- A Google kutyabarát cég, egyes dolgozók még az irodába is magukkal vihetik házi kedvenceiket, viszont a macskákat már nem látják szívesen az alapítók. A vállalat indoklása, hogy a Google "egy kutyás cég".
- A cég ételekkel és italokkal is ellátja dolgozóit. Nem csak a napi három étkezés biztosított a Googleplexen, de kávék és nassolnivalók is. - A társaság elve, hogy egyik dolgozónak se kelljen 100 lábnál többet megtennie az ételért. De a jó hír az alakjuk miatt aggódóknak, hogy van edzőtermük is.
- A cég főhadiszállásán van egy saját T-Rex csontváz, amit nem messze a Googleplextől találtak a sivatagban.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
BÉT