Üzlet

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?

Valószínűleg annak idején még a Google alapítói sem gondolták, hogy a kis egyetemi projektjükből az internet világának egyik legbefolyásosabb vállalata lesz néhány év leforgása alatt. A Google lassan az egész életünket behálózza szolgáltatásaival: meghódította a mobilpiacot az Androidnak köszönhetően és már olyan területeken próbálkozik, mint az autóipar, a robotgyártás, a mesterséges intelligencia, vagy a háztartási eszközök.

A cég hihetetlen sikersztoriját bevételre tudta váltani, a profitja felrobbant, tízmilliárd dolláros nagyságrendű nyereséget termel éves szinten. Ezzel párhuzamosan a részvények árfolyama is szárnyalt, a 2004-es tőzsdére lépés óta közel a 14-szeresére emelkedett. De vajon érdemes még beszállni befektetőként a részvényekbe?

1 2 3

Így kezdődött....

Így született meg a Google
A Google története 1996-ban kezdődött a Stanford egyetemen két PhD-hallgató, Larry Page és Sergey Brin kutatási projektjeként. Miközben az internetkorszak hajnalán a hagyományos keresők a találatokat az alapján rangsorolták, hogy a keresett kifejezés hányszor jelenik meg az adott oldalon, a két diák egy teljesen más rendszerrel állt elő, amely az oldalak közötti kapcsolatokat is elemezte és relevancia alapján tette sorrendbe a találatokat.

A Google nevet 1997-ben regisztrálták, a céget egy évvel később alapították. Az első befektetést (100 ezer dollárt) a Sun Microsystems egyik alapítójától kapta a vállalat 1998-ban, 2004-ben pedig tőzsdére vitték a céget. Ekkor Larry Page, Sergey Brin és Eric Schmidt, aki sokáig a vezérigazgatói posztot töltötte be a cégnél, ígéretet tett arra, hogy még 20 éven keresztül együtt dolgoznak a Google-nél.

A Google az internetes szolgáltatásokra és termékekre specializálódott a keresések, a cloud computing, a szoftver és az internetes hirdetési technológiák terén. Legfontosabb termékei a keresőmotorja, a Gmail levelezőrendszere, irodai programjai, mint az OpenOffice vagy a Google Drive és közösségépítő szolgáltatása, a Goolge+. A számítógépre telepített alkalmazások közül a legelterjedtebb a Chrome böngésző, a képszerkesztője és a chatprogramja, a GTalk. Van saját operációs rendszere a Chrome OS, sőt saját márkás laptopot is piacra dobott, a Chromebookot. Az okostelefonok piacán az Android operációs rendszerrel képviselteti magát, amely gyorsan a világ vezető mobil operációs rendszerévé nőtte ki magát.

2006-ban megvette a világ legnépszerűbb internetes videómegosztóját, a YouTube-ot, 2012-ben pedig a Motorola mobilgyártó felvásárlása mellett döntött, amin azonban kevesebb mint két év múlva túladott.


A nagy átalakulás

Az internetkorszak hajnalán keresőként robbant be a köztudatba a Google és máig a világ első számú keresőjének számít a felhasználószámot tekintve. A kis garázscégből mára egy közel 50 ezer dolgozót foglalkoztató és éves szinten 10 milliárd dollár feletti profitot termelő vállalattá nőtte ki magát. Az 1998-ban alapított Google hatékony keresési algoritmusával tűnt ki a versenytársak közül, ennek köszönhetően pedig gyorsan az uralma alá hajtotta a piacot.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A Google nevét az innovációval azonosítják a technológia szektorban. Az internetes keresőből egy globális termékeket és szolgáltatásokat nyújtó cég lett. A fókusz az utóbbi években a mobil piac felé tolódott el, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen az okostelefonok rohamosan elterjedtek a világban, elhozva a mobilizáció korát. A Google mobil operációs rendszere, az Android valósággal letarolta az okostelefonok piacát, 70% feletti piaci részesedéssel rendelkezik az értékesítések volumenéből.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A pénzgyártó gépezet

Sok mindennel foglalkozik a Google, de a bevételek elsődleges forrását a hirdetések jelentik és végső soron minden lépésének, még a saját mobiltelefon és táblagép piacra dobásának is az a célja, hogy a hirdetési bevételeit növelje. Az internetes hirdetések piacát uralja és az Androidnak köszönhetően a még gyerekcipőben járó mobil hirdetések piacán is erős pozíciókkal rendelkezik.

A Google titka, hogy a keresésekhez kapcsolt hirdetések során az aukciós modelljének köszönhetően minden kulcsszóra a lehető legmagasabb árat tudja kialkudni. További előnye a Google-nek a hirdetők szemében, hogy sok információt tud a felhasználóiról, hiszen a keresési és oldallátogatási szokásait is monitorozza, így pedig könnyebben tud célzott hirdetéseket kínálni.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
A mobil hirdetések piacát az okostelefonok megjelenése teremtette meg és egy hatalmas növekedést mutató területről van szó. A mobilos hirdetések még csak éppen elkezdtek felfutni, de a Google már domináns szereplő, több mint 50%-os részesedéssel.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?
Sztárból fejőstehén?

Ahogy a felhasználók körében egyre jobban elterjedtek a Google szolgáltatásai, és lassan behálóztak mindent, a bevétel és a profit is robbanásszerű növekedésen ment keresztül az elmúlt években. De a hatalmas növekedési sztori nem tart örökké, mostanra egy lassabb növekedésű, érett céggé vált a Google, stabil készpénztermelő-képességgel. Hamarosan már az osztalékfizetés lehetősége is előtérbe kerülhet, hiszen a cég több mint 50 milliárd dolláros készpénzállományon ül.

A vállalat sokféle új projektbe kezdett az innováció nevében, új területeket kipróbálva, keresve az újabb növekedési lehetőségeket. A YouTube felvásárlásával a világ legnagyobb videómegosztója került a kezébe, a mobilpiacon pedig nem elégedett meg azzal, hogy operációs rendszere domináns pozícióra tett szert, saját mobilgyártót is vett: 2012-ben bejelentette a Motorola felvásárlását. Szerteágazó tevékenységi köre biztosítja, hogy több lábon álljon a cég és hogy minden fontos területen jelen legyen.

Így uralja a Google a világot - Mindannyian rabszolgák leszünk?

Meghökkentő tények a Google-ről
- Naponta 620 millióan keresik fel a Google oldalát.
- A Google holnapja 88 nyelven érhető el, közte van a latin, sőt, a Star Trek filmekből ismert klingon is.
- A Google név a "googol" félrebetűzéséből ered, ami a 10 századik hatványának elnevezése a matematikában.
- Nemrég előfordult, hogy a Google néhány fontos szolgáltatása leállt 5 percre. A globális internetforgalom 40%-kal zuhant ez alatt az idő alatt.
- A kereső alatt megjelenő "I'm Feeling Lucky" gombot alig használja valaki, mégis megtartja a Google, mert a kutatások alapján javítja a felhasználói élményt. Pedig a becslések szerint éves szinten 100 millió dollárnyi hirdetési bevételt veszít a Google miatta.
- Az emberiség történetében az írott művek összesen 50 petabyte (1 petabyte = 1 millió gigabyte) adatot tesznek ki, míg a Google-ön napi szinten 20 petabyte-nyi adat megy keresztül.
- A 2004-es tőzsdére lépéshez kibocsátott IPO-prospektusban a Google 2,718281828 milliárd dollárt célzott meg. Ez a szám az Euler-féle állandó, pontosabban az egymilliárdszorosa.
- A Google első szervere 1996-ban 40 GB tárhellyel rendelkezett (ami kevesebb, mint most egy iPhone mérete) és a háza legó-építőkockákból volt kirakva.
- Az első "doodle" (a Google állandóan változó, grafikus logója, ami általában egy eseményre vagy évfordulóra emlékezteti a felhasználókat) egyfajta "out of office" üzenet volt. 1998-ban Larry Page és Sergey Brin egy hétvégét a nevadai Burning Man fesztiválon töltöttek, aminek alkalmából egy grafikával ellátott logóval tudatták a felhasználóikkal, hogy nem lesznek elérhetők néhány napig az esetlegesen felmerülő technikai problémák megoldására.
- A Google 200 kecskék bérel főhadiszállásán arra a célra, hogy rendben tartsák a füvet és a bokrokat, mert ez nemcsak környezetvédelmi szempontból jobb, de "aranyosabbak is, mint a fűnyírók" a cég magyarázata szerint.
- A Google kutyabarát cég, egyes dolgozók még az irodába is magukkal vihetik házi kedvenceiket, viszont a macskákat már nem látják szívesen az alapítók. A vállalat indoklása, hogy a Google "egy kutyás cég".
- A cég ételekkel és italokkal is ellátja dolgozóit. Nem csak a napi három étkezés biztosított a Googleplexen, de kávék és nassolnivalók is. - A társaság elve, hogy egyik dolgozónak se kelljen 100 lábnál többet megtennie az ételért. De a jó hír az alakjuk miatt aggódóknak, hogy van edzőtermük is.
- A cég főhadiszállásán van egy saját T-Rex csontváz, amit nem messze a Googleplextől találtak a sivatagban.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial