Üzlet

Hatalmas zuhanással nyithat hétfőn a görög tőzsde

MTI
Portfolio
Piaci szakértők szerint nagy, akár 20 százalékos zuhanással kezdhet hétfőn az athéni tőzsde fő árfolyamindexe az elmúlt öt heti kényszerű zárva tartás után.
A Reuters hírügynökség által megkérdezett tőzsdei szakértők szerint a felgyülemlett megbízások, a gazdasági kilátásokkal szemben mélyülő aggodalmak akár 20 százalékot, vagy még többet is lenyeshetnek a tőzsde fő árfolyamindexéből, az Athens General Indexből a hétfő reggeli kereskedés során.

Hasonló mértékű árfolyamveszteségre utal a görögországi részvényekkel az athéni tőzsdeszünet alatt az Egyesült Államokban folytatott kereskedelem eredménye is. A National Bank of Greece Amerikában jegyzett papírja 20 százalékkal gyengült ezalatt az öt hét alatt.

Arról, hogy az akkori állapot szerint a görög tőzsdeindex és a főbb papírok hogyan nyithatnak, egy július 23-i elemzésünkben írtunk. Azóta folyamatosan tolódott a görög tőzsdenyitás lehetséges dátuma, de a napokban eldőlt, hogy most hétfőn már kinyithat a börze:

Annak a valószínűsége, hogy holnap akár egy részvény árfolyama is erősödjön, egyenlő a nullával

- mondta Takisz Zamanisz, a Beta Securities kereskedője.

Kétséges, hogy a kormány képes lesz-e időben aláírni a szerződést az új mentőcsomagról és ott van még egy előrehozott választás lehetősége is

- fejtette ki Zamanisz, az új mentőcsomag feltételeiről kialakult belpolitikai csatározásokra utalva.

A görög gazdaság a jelek szerint elveszítette a megszorítás-ellenes programmal választást nyert Sziriza párt kormányra kerülése előtt szerzett lendületét: az Európai Bizottság prognózisa szerint a görög gazdaság azt követően, hogy éppen kilépett egy hat évig tartó recesszióból, az idén ismét 2-4 százalékkal zsugorodik. Arról, hogy a biztató gazdasági jelek után hogyan és miért keveredett drasztikusan rosszabb gazdasági pályára a görög gazdaság, alábbi vélemény cikkeinkben is megemlékeztünk:A legnagyobb érvágást a banki részvények szenvedhetik el hétfőn, mivel az egész szektornak feltőkésítésre lenne szüksége.

A kormányhoz közel álló Avgi lap vasárnapi számában megjelent cikk szerint Alekszis Ciprasz kormánya 10 milliárd eurót kíván ebben a hónapban a bankok feltőkésítésére szerezni.

A reflektorfényben a banki papírok lesznek, mivel a befektetőknek a feltőkésítés miatt még a tulajdoni arány felhígulásával is szembe kell nézniük

- mutatott rá egy görög befektetési alapkezelő szakembere, hozzátéve, hogy a görög bankok az idén nem lehetnek nyereségesek, mert a súlyosbodó krízis miatt még a rossz hitelek állományának növekedését is el kell viselniük.

Reálisan 15-20 százalékos árfolyamvesztésre lehet számítani a tőzsde hétfői nyitásakor

- monda. A bankszektor papírjai adják az Athens General Index 20 százalékát.
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebookshutter