Magyar embernek magyar részvényt!
Üzlet

Magyar embernek magyar részvényt!

Nagy tőzsdefejlesztésre készül a budapesti tőzsde nagytulajdonosa, az MNB, a tervek között a keresleti és a kínálati oldal felpörgetése szerepel, a cél, hogy újra pezsgő részvénypiaca legyen Magyarországnak. A BÉT vezetése heteken belül új stratégiával áll elő, ebben részletesen szerepel majd, milyen lépéseken keresztül lehetne felpörgetni a magyar tőzsdét. Összegyűjtöttünk néhány ötletet.

Új sztorik - diszkonton?

A befektetők érdeklődését azzal lehetne leginkább felkelteni a magyar tőzsde iránt, ha új részvényeket vezetnének be a BÉT-re. Potenciális cégekből van néhány, a magáncégek közül többek között a Duna House, a Waberer's és a Gránit Bank részvénykibocsátására, az Alteo újabb részvénykibocstására vagy a Wizz Air dual listingjére, az állami cégek közül pedig a Budapest Bank IPO-jára a következő 2 évben sor kerülhet, de jöhetnek más állami cégek és a BÉT új vezetése kis- és közepes vállalkozásokat is a tőzsdére csábíthat. Az állami cégek tőzsdei jegyzésénél a lakossági befektetők valamilyen kedvezményt is kaphatnának, például diszkonton jegyezhetnék le a papírokat, ezzel is ösztönözni lehetne a lakosságot a részvényvásárlásra.

Csak jöjjenek a cégek

És hogy valóban özönljenek a cégek a tőzsdére, valamivel motiválni is kel őket: a tőzsdei aspiránsok különböző kedvezményeket kaphatnak, például ingyenesen felkészítik őket a tőzsdére lépésre, költségmentesen/kedvezményesen vihetik részvényeiket a tőzsdére, akár még különböző adókedvezményeket, például társaságiadó-kedvezményt is kaphatnának.

Magyar embernek magyar részvényt!
Forrás: Europress/Getty

Számlák kedvezményekkel

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) és a tartós befektetési számla (TBSZ) már most is több kedvezményt nyújt (pl.: NYESZ: adó- és illetékmentes tranzakciók, adójóváírás, TBSZ: kamatadó kedvezmény), a magyar részvények iránti lakossági vételi kedvet javíthatná, ha extra kedvezményekben részesülnének azok, akik magyar részvényeket vásárolnak, akár egy új, magyar eszközökre dedikált, különböző kedvezményeket nyújtó számla is elindulhat.

Jóárasított kereskedés

Úgy is vonzóbbá lehet tenni a hazai részvényeket, ha az azokkal való kereskedés olcsóbb, mint más eszközökkel, például külföldi részvényekkel. Ezt a BÉT akár úgy is elérheti, hogy támogatja a befektetési szolgáltatókat, amelyeknél így a mostaninál alacsonyabb költségek mellett lennének kereskedhetők a magyar részvények, de az állampapírokhoz hasonlóan akár a magyar részvények forgalmazását is megkezdheti a Magyar Államkincstár, ahol a magyar állampapírok kereskedésénél például nincs számlavezetési díj, nincs tranzakciós költség és alacsonyak a spreadek.

Olcsó alapok

A magyar piacon több olyan alap is van, amely részben vagy teljes egészében magyar részvényekbe fektet. A magyar részvények iránti keresletet élénkülhetne, ha ezeket az alapokat alacsonyabb költségek mellett lehetne megvásárolni, például eho vagy kamatadó kedvezmény/mentesség járna utánuk. Hasonlóra egyébként van példa, azok az alapok eho-mentes megtakarításnak számítanak, amelyek a kezelési szabályzatuk szerint vagyonuk legalább 80 százalékát forintban denominált állampapírban tartják.

Magyar embernek magyar részvényt!
Forrás: Europress/Getty

Elemzői lefedettség

A magyar részvénypiac főként a kisbefektetők számára még vonzóbb lenne, ha nem csak a legnagyobb, de a közepes és akár a kisebb kapitalizációjú tőzsdei cégek részvényeit is követnék elemzők, akik rendszeresen (legalább negyedévente egyszer) publikálnak elemzéseket a cégekről. A BÉT különböző kedvezményekkel ösztönözhetné a befektetési szolgáltatókat, hogy széles lefedettséget biztosítsanak a magyar részvénypiacnak.

Venni kell, mert csak

Az előbbiekben felsorolt pozitív ösztönzőkön túl nyilván negatív ösztönzőket is alkalmazhat a BÉT/MNB, és nyilvánvalóan nem szeretnénk ötleteket adni, de a piaci szereplők között már régóta közszájon forog az, hogy például a hazai önkéntes magánnyugdíjpénztáraknak, alapkezelőknek kötelezően előírhatnák azt, hogy a magyar vagy régiós alapjaikban mekkora legyen a hazai részvénysúly, ezzel is ösztönözve őket a részvényvásárlásra.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde