Szaunázás: előnyök és kockázatok
Üzlet

Szaunázás: előnyök és kockázatok

Webbeteg.hu
Az egészséges életmód és kikapcsolódás eszközeként Magyarországon is egyre szélesebb körben terjed a lakosság körében a szaunázás szokása, ám ezzel együtt az annak egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos, megalapozott és kevésbé megalapozott, olykor teljesen téves ismeretek is.
A szaunázás biológiai hatásai minden bizonnyal nem jelentenek újdonságot: miközben a magas hőmérsékletű levegővel közvetlenül érintkező bőr hőmérséklete pár percen belül 40 °C-ra emelkedik, az emberi test belső hőfoka csak lassabb ütemben képes emelkedni. Annak érdekében, hogy a test fenntartsa a hőegyensúlyt, izzadást indít el, ami miatt egy 15 perces szaunázás során például csaknem fél liter vizet veszít a szervezetünk verejték formájában. Ez úgy megy végbe, hogy a bőr hajszálerei kitágulnak, így megemelkedik a bőrbe jutó vér mennyisége.

A szauna és az érrendszeri panaszok

A szív koszorúereinek betegségei és hirtelen szívhalál: több tanulmány is alátámasztja, hogy a szaunázás nem növeli a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát. A gyógyszerrel eredményesen kezelt koszorúérbetegek - bár fokozott körültekintéssel, orvosuk beleegyezésével - szaunázhatnak. Esetükben kerülendő a hirtelen, hideg fürdő általi lehűlés, mivel ez gyorsan aktiválhatja a szimpatikus idegrendszert.

Magasvérnyomás-betegség: az egészségesekhez hasonlóan a magas vérnyomásban szenvedők is tolerálják a szaunázást. Vannak olyan orvosi vélemények és tanulmányok, melyek szerint a három hónapon át folytatott rendszeres szaunázás jó hatással volt a magas vérnyomásra, csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket.

Szívelégtelenség: ez az érrendszeri betegség, mely esetében a szaunázás nem javasolt, noha kevés az erre vonatkozó vizsgálatok száma.

Amikor ellenjavallt a szauna A szív megemelkedett terhelése miatt nem javasolt a szaunázás az

  • aortabillentyű súlyos szűkülete esetén,
  • instabil angina pectorisban,
  • szívinfarktust követő két hónapon belül,
  • kezeletlen szívelégtelenség és szívritmuszavar esetén,
  • stroke, átmeneti agyi vérellátási zavar (úgynevezett "tranziens iszkémiás attak") esetén.

Szauna és a légzőrendszer

A szaunázás során kicsit emelkedik a légzési perctérfogat, a lélegzetvételek felületesebbé válnak. A légzőrendszerre jellemző paraméterek, a légcsere mind javulnak.

Hörgőasztmás betegeknél - egyes tanulmányok szerint - a rendszeres szaunázás kedvezően hat a tüdőre jellemző paraméterekre, a betegek maguk is javulásról számoltak be.

Szauna és a bőr

Összességében elmondható, hogy a rendszeres szaunázás nincs rossz hatással a bőrre. Vannak olyan bőrbetegségek, melyek esetében még előnyös is lehet, például a pikkelysömör esetében megakadályozhatja vastag pörkök képződését.

Atópiás hajlam esetén sajnos a szaunázás erős bőrviszketést válthat ki.

Szauna és várandósság

A tévhitekkel ellentétben a rendszeresen szaunázó férfiak termékenységének csökkenését mindezidáig egyetlen tanulmány sem támasztotta alá.

Normál, komplikációtól mentes várandósság esetén nincs a szaunázásnak kedvezőtlen hatása. Terhességi magas vérnyomás betegség esetén a szaunázás ellenjavallt.

Szauna és az alkoholfogyasztás

A szaunázás ideje alatt és előtt az alkoholtartalmú italok fogyasztása komoly egészségkárosító hatású lehet, így semmiképp nem ajánlott. A szervezetbe jutott alkohol növeli a hirtelen vérnyomásesés, a szívritmuszavarok és a test túlmelegedésének, de akár az égési sérülések kialakulásának esélyét is.

Szauna és gyógyszerszedés

A szájon át szedett gyógyszereknek sem a felszívódására, sem a kiürülésére nincs befolyással a szaunázás, ugyanakkor a vérnyomáscsökkentőket érdemes a szaunázás után bevenni, így elkerülhetővé válhat az esetlegesen fellépő túlzott vérnyomáscsökkenés.

A bőrön át felszívódó, valamint a bőr alá adott készítmények felszívódása szaunázás hatására gyorsul. Ez problémát a vérnyomáscsökkentő hatású, nitráttartalmú tapaszoknál, és a gyors hatású inzulinkészítmények alkalmazása során jelenthet. Ezeket készítményeket a szaunázást követően érdemes felhelyezni, beadni.

Az egyes betegségek és a szaunázás kapcsolatáról a WEBBeteg.hu-n olvashat bővebben.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330