Nagyot ment a Telekom - Erre érdemes lesz figyelni!
Üzlet

Nagyot ment a Telekom - Erre érdemes lesz figyelni!

Gayer Attila
Év eleje óta sokat emelkedett a Magyar Telekom, az osztalékkal kapcsolatos kilátások javulnak, a legutóbbi jelentéskor pedig a menedzsment is adott optimista várakozásokat. Ha a rali folytatódik, érdemes lesz figyelni az MSCI magyar indexeket is érintő felülvizsgálatait a jövőben, bár az MSCI Magyarország indexbe való visszakerüléstől egyelőre még messze van a társaság.

Nagyot ment a Telekom

A magyar részvények az idei évben is kimagaslóan teljesítenek, a BUX index messze verte január óta a világ talán legfontosabb részvényindexének számító S&P 500-at, a magyar papírok között pedig jól szerepelt a Telekom is, mely év eleje óta közel 10 százalékkal értékelődött fel. Ezzel a Mol és az OTP után a legjobban szereplő blue chip volt a távközlési részvény.

Nagyot ment a Telekom - Erre érdemes lesz figyelni!
Mindezt a teljesítményt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a közelmúltban a másik három nagypapír piacát a CECE index átsúlyozásai is fűthették, ezeknél a részvényeknél ugyanis jelentősen megemelkedtek a súlyok.

Miért lehet ez érdekes?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a CECE indexhez információink szerint mintegy 250-300 millió euró körüli vagyon kötődhet, a befektetők pedig az utóbbi napokban láthatóan foglalkoztak a témával, az átsúlyozások hatása pedig a pénteki zárószakaszban is érződött, csak az OTP-ben 17 milliárd forint volt a forgalom.
A Magyar Telekom részvényeinek emelkedésével egy másik index család, az MSCI is a figyelem középpontjába kerülhet, az MSCI Magyarország standard indexből ugyanis a Telekom a piaci kapitalizáció csökkenése miatt 2013 novemberében kiesett. Ezekhez az indexekhez nemzetközi szinten jóval nagyobb vagyonok kötődnek, a magyar részvényeket is tartalmazó MSCI Emerging Markets index a fejlődő részvénypiaci univerzum egyik legfontosabb benchmarkja.

Mit léphet az MSCI?

Ahogy fentebb utaltunk rá, a Magyar Telekom a piaci kapitalizáció csökkenése miatt került ki az MSCI Magyarország standard indexből, míg korábban a Richter a likviditás visszaesése miatt jutott hasonló sorsra. A kapitalizáció esetében az MSCI most is szigorúan meghatározott kritériumokat tart fenn, míg a likviditás esetében a Richter kiesése, majd visszakerülése óta enyhítettek a követelményeken.

Először is azt célszerű tisztán látni, hogy mit is néz pontosan az MSCI, amikor a tőzsdei kapitalizáció megfelelését teszteli. A társaság index felülvizsgálatoknál alkalmazott metodológiája rendkívül összetett, és ez különösen igaz a piaci kapitalizációs kritériumok esetében. Először egy globális minimum kritérium kerül kiszámításra, mely a következő sorbarendezéses eljárással történik: az MSCI a fejlett piaci részvényeket kapitalizáció szerint csökkenő sorrendbe rendezi, majd valamennyi papírhoz kiszámítja a kumulált közkézhányaddal korrigált kapitalizációs fedezettséget. A fejlődő piacoknak az így kapott globális kritérium felét kell teljesíteni. Ezek után meghatároznak egy sávot a kapitalizációra, ami a számított kritérium 0,5, illetve 1,15-szerese. A történet itt még nem ért véget, az egyes piacokra ugyanis külön számolnak még kapitalizációs kritériumokat a befektetési univerzumot alkotó részvények segítségével. Az elv ugyanaz, mint fentebb. A standard indexnél 85%-os kapitalizációs fedezettséget kell elérni, ahol ez teljesül, annak a részvénynek a teljes kapitalizációja lesz a szegmens kritérium, abban az esetben, ha ez a fentebb számított globális kritériumból kalkulált sávban helyezkedik el.

A hazai piac az indexek megalkotásánál szóba jöhető részvények alacsony száma miatt speciális esetnek számít az MSCI-nál (a befektetési univerzumot mindössze 4 papír alkotja: OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom), korábbi cikkünkben pedig megmutattuk, hogy a figyelembe vett papírok piaci kapitalizáció alapú nagyságrendje és az MSCI sorbarendezési eljárása alapján nálunk a globális kapitalizációs kritérium a meghatározó (ebből számolják a fejlődő piacokra vonatkozó kritériumot is). Ha pedig a cégek piaci kapitalizációjának egymáshoz mért viszonyaiban, valamint az index alkotásnál figyelembe vehető részvények számában érdemi változás nem áll be, akkor a jövőben is a globális kritérium alapján dönthet majd az MSCI index felülvizsgálataikor a magyar országindex összetételéről.

Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a Magyar Telekom szempontjából a világ fejlett részvénypiacainak, illetve a távközlési papíroknak a relatív teljesítménye a lényeges. A legutóbbi, kapitalizációval kapcsolatos elvárásokról az MSCI februári index felülvizsgálata után kiadott anyagokból kaphatunk információkat, ezek alapján a magyar piacra megfogalmazott minimális elvárás 2521 millió USD volt. Ettől a Magyar Telekom kapitalizációja akkor is messze volt, és most is messze van még, jelenleg 1670 millió USD körüli. A kikerüléskor ráadásul van puffer, az MSCI az aktuális kritériumtól még megenged lefelé 33 százalékos eltérést az indexek stabilitásának biztosítása érdekében, visszakerüléskor viszont ez nem érvényes.

Hosszabb távon nézve a Magyar Telekom a 2013-as évi kikerülése óta nem tudta ledolgozni alulteljesítését a világ fejlett részvénypiacait reprezentáló MSCI World indexhez képest, ahhoz, hogy visszakerüljenek a standard országindexbe a papírok, ebben kell látványos fordulatnak bekövetkeznie.

Nagyot ment a Telekom - Erre érdemes lesz figyelni!
Ha csak az idei évet nézzük, bizakodóak lehetünk, a Magyar Telekom dollárban mért árfolyama ugyanis szembetűnően felülteljesítette az MSCI World indexet, míg az előbbi közel 15 százalékot emelkedett, addig az utóbbi lényegében ott van, ahol év elején.

Nagyot ment a Telekom - Erre érdemes lesz figyelni!
A Magyar Telekom részvényeinek jó teljesítménye ráadásul könnyen folytatódhat a jövőben is, hiszen:

  • Az osztalékkal kapcsolatos kilátások javulnak, a tavalyi év után 15 forintot fizethetnek, míg az idei év után 25 forintot, az előbbivel 3, az utóbbival így 6 százalék körüli osztalékhozam adódik. Ha ehhez még hozzávesszük az ingatlaneladásokból, valamint az Origo eladásából származó bevételeket, valamint az esetleges különadó csökkentést, akkor osztalék terén a menedzsment még bátrabb lehet, belátható időn belül az 50 forintos kifizetés is reálisnak tűnik. Ez utóbbit erősítheti, hogy a vezetőség szerint belátható időn belül az eladósodottság is visszatérhet a 30-40 százalékos célsávba. 50 forintos osztalékkal a Magyar Telekom már 11 százalékos osztalékhozamot kínálna, amivel a jelenlegi kamatkörnyezetben igen vonzó színben tűnne fel. A magyar kockázatmentes hozamok ráadásul a jövőben még tovább csökkenhetnek, ami a részvények megítélését is javíthatja (az MNB tegnap meglepetésre vágott a kamatokon, év végére pedig az elemzők többsége további csökkentést vár.)
  • A távközlési szektor és a kormány viszonya stabilizálódott, ami a távközlési különadó esetleges csökkenését eredményezheti, erről beszélt egyébként legutóbb a cég vezetője, Christopher Mattheisen is.
  • A Magyar Telekom leánycégeinek helyzete is javul, az árbevétel és az EBITDA stabilizálódhat.
  • A menedzsment által adott legutóbbi előrejelzések alapján a beruházások a jövőben csökkenhetnek, ami szintén javíthatja a vállalat profitabilitását.
  • A részvények EV/EBITDA alapú árazása továbbra is vonzó az európai távközlési cégek között.

Összegzés

A Magyar Telekom idén szépen teljesít, és több tényező is abba az irányba mutat, hogy a lendület folytatódhat, a befektetőknek azonban egyelőre korai lenne még arra spekulálni, hogy a papírok a közeljövőben visszakerülnek majd az MSCI benchmarkként használt indexeibe. Ehhez ugyanis az kell, hogy a részvények árfolyama jelentősen emelkedjen úgy, hogy közben a fejlett világ teljesítményén túltesz: egy alapvetően kedvezőtlen globális befektetői hangulat közepette ez nem mindig egyszerű. A forint/dollár árfolyam és a legutóbbi kapitalizációs kritérium változatlansága mellett is (vagyis úgy, hogy a fejlett részvénypiacok nem csinálnak semmit) nagyjából 50 százalékot kellene emelkedni a forintban mért tőzsdei árfolyamnak, hogy a dollárban számított kapitalizáció megfeleljen az elvásároknak. Ez 660 forint körüli árfolyamot jelent, ami messze van a piaci várakozásoktól, a Reuters medián elemzői célára jelenleg 462 forint, és a legoptimistább 12 havi célárak is 500 forint körül vannak. Persze a Telekom árfolyama is merőben másként festene 50 forintos osztalékkal, ami a fentebb említettek alapján egyáltalán nem elérhetetlen. Érdemes lesz tehát figyelni, hogy mi történik a részvényekkel a fejlett világ tőzsdéihez mért relatív teljesítmény tekintetében, különösen amiatt, mert az MSCI indexeinek átalakítása komoly pénztömegeket mozgathat meg.
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
mol olajipar