Előfizetői tartalom

Így nézhet ki a kormány készpénzkivégző csodafegyvere

Turzó Ádám Pál
A kormány 2016-2020-as konvergencia programjában már szerepel egy bankkártyás terminálok telepítését ösztönző lépés, amelynek a jövő évi költségvetésben az ígéret ellenére még híre-hamva sincs. Az NGM és a piac egyelőre hallgat a részletekről, de mégis sejthetjük, hogy mire számíthatunk. 2013 nyarán ugyanis egy kísérleti POS-telepítési program már lezajlott Fejér-megyében, és az akkori ígéret az volt, hogy majd az itt megszerzett tapasztalatok alapján dolgozzák ki az országos programot. Ennek költsége 6-8 milliárd forint lehet, és számításaink szerint segítségével akár már 2020-ban minden boltban lehetne kártyával fizetni. A nagy készpénztelenítő akció a tranzakciós illeték miatt azonban kétélű fegyver a kormány kezében.

Varga Mihály többször is kifejtette az elmúlt egy hónapban, hogy Magyarországon túl magas a készpénzállomány, és ez a szürkegazdaságot támogatja, ezáltal adóbevétel-kiesést jelent az államnak. A miniszter többnyire konkrétumok említése nélkül beszélt a kormány készpénztelenítő akciójáról, ugyanakkor az OTP évértékelőjén már kifejtette, hogyA készpénz népszerűségében...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái