Fényévekre vagyunk a világ 10 legfejlettebb digitális országától
Üzlet

Fényévekre vagyunk a világ 10 legfejlettebb digitális országától

Magyarország 139 országból az 50. pozícióból indul neki a most következő, negyedik ipari forradalomnak, a digitális érettségünk régiós szinten közepesen jónak számít. A szlovákok, csehek, szlovének és lengyelek megelőznek minket, ugyanakkor a románok, horvátok mögöttünk állnak a World Economic Forum rangsorában. A rangsorban a fejlett országokhoz képest nagy a lemaradásunk, a tanulmány többek között a magyar oktatási rendszer gyengeségeit is kiemeli. Ez is csak egy újabb jelzés arra, hogy az informatikushiány problémáját minél hamarabb meg kellene oldani. De van, amiben kifejezetten jók voltunk.
A bankok és a fintech ipar legégetőbb kérdéseiről lesz szó a Portfolio Banking Technology 2016 konferenciáján, november 16-án. Ne maradjon le róla!A World Economic Forum kutatóintézet nem csak az egyik legkomolyabban vett világszintű versenyképességi felmérést készíti el, hanem a világ országainak informatikai érettségét is feltérképezi évek óta. Az erről szóló 2016-os tanulmányban egy új indexet is publikáltak, az úgynevezett Networked Rediness Indexet, amely azt mutatja meg, hogy az új információs technológiai vívmányok elterjedését mennyire fejlett alapinfrastruktúra, jogi, oktatási és üzleti környezet, milyen képességek és adottságok segítik.

Ez többek között azért olyan fontos Magyarországnak, mert egy teljesen új ipari forradalom van kibontakozóban, aminek viszont az alapja pont a cégek digitalizációja és az informatikai infrastruktúra. Az index (amely 2014 végi adatokkal dolgozik) most azt mutatja, hogy a digitális érettségben

Magyarország a fejlett nyugati országokhoz képest le van maradva, a régión belül viszont közepesen jó pozíciónk van. Megelőzzük a románokat (66.), ukránokat (64.), szerbeket (75.), horvátokat (54.), viszont megelőznek minket a szlovákok (47.), lengyelek (42.), csehek (36.).

A rangsorról egy interaktív térképet is készítettek:


Az 50. helyezést 4.4-es Networked Rediness Index-szel értük el, ez az index azonban 10 alindexből és ezeken belül is egy sor vizsgált jellemzőből áll (a részletes adatokat itt lehet megtekinteni). Most a legérdekesebbekből és legszélsőségesebbekből szemezgetünk.

 • Az oktatási rangsorban az oktatás minőségét tekintve csak a 99. helyet hoztuk el, a matematikai és tudományos képzésünk is csak a 75. helyre volt elég. Ugyanakkor a középfokú oktatásban végzettek számában (25.) és az írástudók számában (19.) kifejezetten jól teljesítünk.
 • Nagyon jók, 29-ek vagyunk viszont az egy főre jutó informatikai (ICT) szabadalmak mutatójában és 36-ak a népesség tudásintenzív foglalkoztatásában.
 • Vásárlóerő-paritáson a percenkénti mobilnet nálunk a világon csak a 75. legolcsóbb, vagy másképpen nézve az általános 50. helyezésünkhöz képest még 25 helyezéssel rosszabb. A vonalas netnél (szintén vásárlóerő-paritáson mérve) még ennél is rosszabb a helyzet, a 93. helyezést értük el.
 • Bár relatíve drága, sokan és könnyen hozzáférnek az internethez. A háztartások vonalas-nethozzáférésében 36., az egyéni internethasználatban 31., a vonalas előfizetések számában 26. helyen állunk a rangsorban.
 • Ugyan könnyen (22. helyezés) és gyorsan (26.) lehet elindítani egy vállalkozást, és a legújabb technológiák is elérhetőek Magyarországon ( 46.), az adózási rendszer (101. hely), a kevés kockázati tőke (101.) és a kormányzat nem elégséges ösztönzői a fejlett technológiák alkalmazására (103.) szintén rontotta a nemzetközi helyezésünket. (Itt hangsúlyoznánk még egyszer, hogy a 2016-os tanulmány 2014-es adatokon alapul, vagyis nagyjából a netadó körüli időkben vették fel az adatokat. Ehhez képest az azóta bekövetkezett kormányzati fordulat a digitalizáció felé tereli a gazdaságot a hálózatfejlesztésen, a net áfájának csökkentésén és az egyéb, például uniós és állami ösztönzőkön keresztül.)


További érdekességek az első 10 helyezettről:

 • 10. A japán autóiparban használják a világ legtöbb robotját,itt minden 10 emberre 1,5 robot jut.
 • 9. Luxemburg rendelkezik a világ legképzettebb munkaerejével, a népesség 60 százaléka dolgozik magas képzettséget megkövetelő munkahelyen.
 • 8. Az Egyesült Királyság 17 technológiai unikornis, azaz 1 milliárd dollár feletti értékeltségű startup "szülőhazája".
 • 7. Svájc Európában a második legnagyobb egy főre jutó adatközpont területtel rendelkezik.
 • 6. Hollandia 2016 júniusában az első olyan ország lett, amely kifejezetten a dolgok internetének épített hálózattal rendelkezik.
 • 5. Az USA a világ 10 legnagyobb tech cégéből 7-nek ad otthont.
 • 4. Norvégia rendelkezik a világ második leggyorsabb internetével (21,3 Mb/s vs Dél-Korea 29 Mb/s).
 • 3. Svédország a Szilícium völgy után egy főre vetítve a második legtermékenyebb technológiai központ.
 • 2. Finnország a legjobb oktatási rendszerrel és képességekkel rendelkező ország a WEF rangsorában.
 • 1. Szingapúr sorban második éve első a ranglistán, a mobiltelefon elterjedtségben is vezeti a világot, az emberek átlagosan 1,5 mobillal rendelkeznek az országban.


Íme a teljes rangsor:

Fényévekre vagyunk a világ 10 legfejlettebb digitális országától
A bankok és a fintech ipar legégetőbb kérdéseiről lesz szó a Portfolio Banking Technology 2016 konferenciáján, november 16-án. Ne maradjon le róla!
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde