A világ egyik legnagyobb piramisjátéka szedi áldozatait Magyarországon
Üzlet

A világ egyik legnagyobb piramisjátéka szedi áldozatait Magyarországon

Az MNB mellett még egy sor ország felügyelete figyelmezteti a lakossági ügyfeleket, hogy legyenek óvatosak a OneCoinnal, vagyis azzal az állítólagos új generációs kriptovalutával, amely valójában egy hatalmas nemzetközi piramisjáték álcája lehet. A modell a rengeteg gyanús jel és hatósági jelzés illetve intézkedés ellenére egyelőre működik. Magyarországon is aktívan értékesítik, a különböző "oktatócsomagokat" megvásárlókat hatalmas hozammal és azonnal elkölthető OneCoinok ígéretével szervezik be a rendszerbe. Utánanéztünk, hogy tényleg Bernie Madoff kétes örökségét viszi-e tovább a OneCoin szülőanyja, a bolgár Ruja Ignatova.
Magyarországon szinte már hagyománya van a piramisjátékoknak, és egyszerűen nem vagyunk képesek tanulni belőlük. Nincs kockázatmenetesen havi 5 százalékos hozam, de nincs heti 1 százalék sem, vagy évi 30 százalék garantáltan, plusz az alattunk lévők hozamának 10 százaléka, meg "tuti részvénypozik, amelyek a profi devizatraderek legjobb ügyleteit" követik le. Kockázatmentesen nincs ilyen.

De az egyszeri magyar emlékezete rövid, mégis mindig előkerül egy újabb piramisjáték, egy újabb Kun-Mediátora Marcsika, egy Cirmos, egy Fortress-ügy vagy a szintén piramisjátékba fulladó Quaestor-ügy. Amikor azonban ledőlnek a magyar piramisok, előkerülnek a külföldiek.

Piramisjáték?

Tavaly decemberben az MNB már másodszor figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon is terjednek piramisjátékokhoz hasonló, a Bitcoin hírnevére építő konstrukciók. Mint akkor írták, ilyen konstrukció

a OneCoin is amely látszólag kriptovalutába történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a kibocsátó (egyben a tevékenységet szervező) által üzemeltetett zárt "tőzsdén" lehet. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozóknak jutalékot fizetnek.

Most is megkérdeztük az MNB felügyeleti részlegét az ügyben, részletes válaszukból több fontos új információt is megtudtunk. Mint írják:

 • A pénzügyi felügyelet 2010. április 23-án piramisjáték szervezésének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a nyomozó hatóságnál a OneCoin-t értékesítő internetes vállalkozás tevékenysége miatt.
 • A jegybanknak 2015. júniusi sajtóközleménye kibocsátásakor emellett arról is tudomása volt, hogy egy érintett ügyfél újabb büntetőfeljelentése nyomán kb. 2014 óta csalás, sikkasztás és piramisjáték szervezésének gyanújával is rendőrségi nyomozás folyik hivatalosan ismeretlen személlyel (az ügyfél jelzése szerint az adott értékesítő társasággal) szemben. Utóbbi eljárásban az MNB a rendelkezésére álló adatok nyújtásával együttműködött a nyomozó hatósággal.
 • 2014 óta összesen 10 darab fogyasztói megkeresés érkezett az MNB ügyfélszolgálatához a virtuális fizetőeszközök kapcsán. A megkeresések mindegyike általános érdeklődés volt, a Bitcoin, Onecoin, vagy általában a cryptovaluták témájában.


Az MNB mellett még egy sor külföldi felügyelet illetve hatóság is minimum gyanúsnak vagy egyenesen piramisjátéknak tartja a OneCoint. Például
 • Olaszország versenyhatósága december végén ideiglenesen betiltotta a OneCoint értékesítő cég, a One Network Services Ltd. tevékenységeit Olaszországban. Az itt lefolytatott - több bejelentés miatt elindított - vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy oktatási csomagok 140 eurós megvásárlásáért cserébe "jelentős pénzügyi hozamot kínáltak, két éven belül 2800 eurót". Mint írják, az összegyűjtött adatok alapján egy piramisjátékról lehet szó, ezt pedig tiltják az olasz törvények.
 • A londoni pénzügyi felügyelet (FCA) tavaly szeptember végén adta ki hivatalos figyelmeztetését, melyben azt is megemlítik, hogy a londoni rendőrség is nyomozást folytat a céggel kapcsolatban.
 • A belga pénzügyi felügyelet tavaly augusztusban adott ki figyelmeztetést arról, hogy annak ellenére, hogy ezt állítják, az országban a hatóság és a helyi jegybank engedélye nélkül értékesítik a OneCoint.
 • A német BaFin tavaly nyáron szintén vizsgálatot indított, szerintük is piramisjáték gyanús esetről van szó. Mint írják, pénzért oktatócsomagokat lehet vásárolni, amelyek mellé OneCoinok járnak, de ezeket csak akkor lehet készpénzre váltani, ha újabb embereket szerveznek be maguk alá.
 • Kínában tavaly május végén 45,7 millió dollárnyi vagyont foglaltak le egy OneCoint értékesítő hálózatnál tartott razzia során, ez a OneCoin-szervezet összesen 91 millió dollárt nyúlt le kínai ügyfeleitől.


A fentiekből jól látszik tehát, hogy egy hatalmas, nemzetközi hálózat épül és működik évek óta a világon, a hivatalos oldalukon 3 millió tagról írnak (persze ez simán lehet kamu). Mint olvasónktól megtudtuk, Magyarországon is van olyan "offline" ügynök, aki aktívan építi a OneCoin hálózatát. Egy olvasónkat február végén kereste meg a OneCoin hazai értékesítési hálózatának egyik tagja. Olvasónk részletesen is beszámolt arról, hogyan működik a beszervezés.

Bár nehéz követni a OneCoin értékesítő logikáját, azért igyekszünk ezt strukturáltan leírni. Ők nem befektetést adnak el, hanem - mint fent is írtuk - oktatócsomagokat. Ez elvileg azért fontos, hogy ne befektetési szolgáltatásként tartsák őket számon, az értékesítésnél viszont mindvégig hozamról és profitról beszélnek. Minél nagyobb/több (értsd: drágább) csomagot veszel, annál nagyobbat nyersz majd a tuti befektetésen.

 • Például esetünkben az értékesítőnek állítása szerint több csomagja is van, és minimum 3-at ajánl vételre, mert (értelmezésünk szerint) így az új ügyfél által beszervezettek után 3-szoros pénz jár. (A kínált csomagokat lásd lent.) Ezután az ügyfél kap valamennyi OneCoint a számlájára. Ennek 60 százalékát elviekben máris ki lehet utalni egyből (?), de nem éri meg, hanem ehelyett az értékesítőtől kapott ajándékkupon-kódot kell használni, mert így a borsos utalási költséget meg lehet úszni.
 • Létezik egy webáruház (Dealshaker.com) is, ahol minden sokkal olcsóbb, ha OneCoinnal fizetsz (az nem derül ki, miért). Töredékáron lehet venni műszaki cikkeket, majd ezt csak tovább kell adni még mindig olcsón, így máris egy csomó pénzt ki lehet szedni a rendszerből - állítja az értékesítő.
 • De a cég tőzsdére készül, csak még nem jött össze az IPO, pedig addigra még sokkal magasabb lehet a OneCoin árfolyama, és majd publikusan is lehet vele kereskedni.


A világ egyik legnagyobb piramisjátéka szedi áldozatait Magyarországon
Forrás: OneLife.eu
Kriptopénz-szakértők sora állítja, hogy a OneCoin eddig soha és semmivel nem bizonyította, hogy bármennyi köze lenne a Bitcoinhoz vagy a blockchainhez. A OneCoin klasszikus piramisjátéknak tűnő sztorijábóból ugyanakkor a Bitcoin Satoshi Nakamotójára emlékeztető szuperagy sem hiányozhat, ő pedig nem más, mint az állítólag doktori címmel, oxfordi jogi diplomával rendelkező, korábban állítólag a McKinsey-nek, bankoknak, biztosítóknak és bulgária legnagyobb vagyonkezelőjének (CSIF) is dolgozó Dr. Ruja Ignatova. Ez a bolgár hölgy találta fel a OneCoin koncepcióját, ő a cég alapítója és vezérigazgatója.

A OneCoin egyik korábbi dubaji vezetője (vagy legalább is annak állítja magát) részletes és hosszú bejegyzésben tálal ki volt cégéről, ő azt állítja, ez lehet a világ valaha volt legnagyobb piramisjátéka.

Csak hab a tortán, hogy a OneLife Network Ltd., vagyis a OneCoin sémát működtető cég egy belize-i székhelyszolgáltatónál van bejegyezve, és a Dealshakeren is olyan árukat találni, melyeknek árát nagyon nehéz lenne összehasonlítani, rengeteg a hamisítás-gyanús ruha és divatcikk.

Mindezek után érdemes ezt a minőségi magyar kommentárral ellátott videót is megnézni, amely a klasszikus, aranysztenderd megszüntetős alapsztoriból hirtelen Bitcoin-történetbe csap át, de innen azon nyomban második generációs szuperpénzes mesébe torkollik, majd a OneCoin hihetetlen, elképesztően zseniális, mindenki pénzügyi gondjait megoldó és mindenkit gazdaggá tevő végkifejletig juthatunk el. Ezután mindenki döntse el maga, hogy a leadben feltett kérdésre - hogy a OneCoin piramisjáték-e - mi a válasz. Jó szórakozást!

DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
BÉT