Előfizetői tartalom

Paks 2: Mehet, de így biztosan nincs semmi értelme

Mihályi Péter
A kormány évtizedes sikernek tartja azt, hogy sikerült megegyezni a paksi beruházásról az Európai Bizottsággal. Szerintem azonban semmi ok nincs örülni. Közgazdásznyelven szólva, Brüsszel azt írta elő feltételként számunkra, hogy mondjunk le mindazokról a méretgazdaságosságból származó, nyilvánvaló gazdasági előnyökről, amelyek abból származnának, hogy az egy ideig folyamatosan bővülő, majd pedig a Paks 1 négy blokkjának folyamatos leállítása miatt egyre csökkenő kapacitásokat ugyanaz a tőke- és élőmunka-állomány szolgálja ki. Annak, hogy Paks 2 Paks 1 versenytársa legyen, az égvilágon semmi értelme sincs.

Bő négy évvel ezelőtt, amikor megszületett az a kormánydöntés, hogy Orbán-Matolcsy-Némethné összeállításban bizottság alakul "a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkokra vonatkozó beruházással kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére", már tudni lehetett, hogy valójában csak a bővítés időzítéséről lehet dönteni, a bővítés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés