Ez a magyar startup megmondja, hol fektesd be a pénzed
Üzlet

Ez a magyar startup megmondja, hol fektesd be a pénzed

Két magyar pénzügyi szakember olyan alkalmazást fejlesztett, amivel nemcsak összehasonlíthatóvá válnak a brókercégek, de az elérhető információk megkönnyítik a befektetői döntést is. A profi tradereken túl a kezdőkre is gondoltak, akik már egészen kis összeggel is tapasztalatot szerezhetnek és kezükbe vehetik megtakarításaik kezelésének sorsát. Sőt, azt is megérezhetik, milyen az, amikor megremeg az ember térde egy nem várt árfolyamcsökkenés hírére.
A Brokerchooser képviselői is ott lesznek a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferenciáján, május 30-án. Ne maradjon le!
Melyik országban, mennyiért nyithatok befektetési számlát? Mennyire megbízható egy adott brókercég? Ezek olyan alapvetően kérdések, amelyek megválaszolása nélkül nehéz eligazodni a befektetések világában. Megtakarításainak kezelése minden ember számára legalább olyan fontos tényező kéne, hogy legyen, mint az egészsége - véli Bedő Tibor, a brókerkereső fejlesztés egyik ötletgazdája. De hozzáteszi: "A tőzsdei kereskedésben való részvételnek komoly belépési korlátja van: érteni kell hozzá." Ez adja a létjogosultságot a brókereknek, akik között azonban nem könnyű különbséget tenni. Legbiztosabb tájékozódási pont talán a foglalkoztató intézmény mérete, elismertsége.

Egy jó közvetítőnek ennél azonban jóval több ismérve van. Érdemes utána nézni például, hogy

  • mennyi a brókercég jutaléka, és ezért milyen szolgáltatásokat kínál - nem mellékes például a call center színvonala
  • az adott brókercégnek egyáltalán van-e engedélye a működéshez és melyik pénzügyi felügyelet szabályozza azt
  • hogy melyik ország befektetővédelmi alapjához tartozik, mert ez fogja meghatározni, hogy mennyi kártérítésre vagyunk jogosultak, ha rosszul sülnek el dolgok
  • jegyzik-e a céget a tőzsdén
  • milyen múltja van a cégnek, mennyi ügyfele van és mekkora vagyont kezel
  • van-e banki háttere
  • kikből áll a tulajdonosi kör és a vezetőség
  • milyen termékekkel kereskednek
  • milyen a cég kereskedési felülete


Azonban mindezeket ellenőrizni komoly időbefektetést igényel és bizonyos szakmai jártasságot is feltételez. Ez utóbbi, ami a Brokerchooser alapítóinak megvan, Bedő Tibor és Korpos Gergely is több éve a pénzügyi szektorban dolgozik. "Ez nem egy kereskedelmi áru összehasonlító, itt nem két televíziót kell összemérni" - utal fejlesztésük komplexitására az ötletgazda, aki aktív befektetőként korábban saját maga szembesült a brókerválasztás nehézségeivel. "Először is óriási adattengerrel kell szembenézni, aminek csak egy része a cég díjtáblázata, és már ez is jellemzően eltérő struktúrákban van megadva" - teszi hozzá a többek között a Morgan Stanley-nél edződött szakember.

Ez a magyar startup megmondja, hol fektesd be a pénzed
Bal oldalon Korpos Gergely, középen Bedő Tibor
Az algoritmus inkább a felhasználó igényeinek megfelelő brókert keres.

Úgy kell elképzelni, mintha valaki telefont keresne, az árukereső pedig megkérdezné, hogy mire szeretné azt használni

- egyszerűsíti le a kérdést Korpos.

Meglepőnek tűnhet, de egy olyan szolgáltatásról beszélünk, amelyet Európában, de - az Egyesült Államokat leszámítva - talán az egész világban egyelőre elkerült a globalizációval járó standardizálás, így csak a szakavatottak igazodnak el az országonként változó szabályozói környezetben.

"Ha egy közepes pénzügyi ismeretekkel rendelkező német állampolgár úgy dönt, hogy egy francia brókernél szeretné befektetni megtakarításait, akkor már azzal gondban lehet, hogy kihez forduljon, nem, hogy összemérje a piacon elérhető lehetőségeket. A Brokerchooser erre kínál megoldást"

- mutat rá Bedő.

Világosság a brókerhomályban

A szolgáltatás megfutja azokat a köröket, amelyek kötelezőek, de ezzel a befektetők nem biztos, hogy tisztában vannak. Megnézik például, hogy az adott brókercégnek van-e egyáltalán engedélye, vagy melyik ország befektetővédelmi alapjához tartozik. A német, dán vagy holland alap 20 ezer euró, az angol 50 ezer font, míg a svájci 70 vagy 100 ezer euró kártérítést fizet baj esetén, attól függően, hogy bank vagy brókercég a szolgáltató.

Az oldalra regisztrálóknak először meg kell adniuk paramétereiket: mekkora összeget szeretnének befektetni, mibe szeretnék tenni, milyen kockázatot vállalnak és hasonlók. A fejlesztés lelkének számító algoritmus pedig ez alapján keresi meg a szóba jöhető brókercégeket, amelyeknek pozitívumaira és negatívumaira is rámutat, így megkönnyítve a befektetői döntést.

Ez a magyar startup megmondja, hol fektesd be a pénzed
Így néz ki a felhasználói felület
"A Brokerchooser célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a tőkepiaci befektetések lehetőségét" - mondja Bedő. "A fejlesztés a már kereskedőknek a leghasznosabb, akik plusz információkhoz juthatnak így, de a kezdőkre is gondoltuk. A tudástárunkon keresztül rengeteg kérdésre kaphatnak választ, például, hogy mi a különbség a CFD derivatívák és a részvények között. De egyéni megkereséseket is megválaszolunk, így építve egy bárki számára elérhető tudásbázist."

Az oldalt havonta átlagosan 3 ezren látogatják, ami az alapítók szerint nem rossz ahhoz képest, hogy mindössze egy éve indult a szolgáltatás. A bevétel a brókercégektől származik: a Brokerchooseren keresztül jött ügyfélért jutalékot fizetnek. Jelenleg mindössze tíz cég szolgáltatásait "mérik össze", ami bár kevésnek hangozhat, Bedő szerint egy elég széles spektrumot képvisel. "Csak olyan brókercégek kerülnek fel az oldalra, amelyeket mi magunk teszteltünk, és tapasztalataink alapján értékeltünk" - teszi hozzá. Találni köztük olyan klasszikus szereplőket is, mint a BNP Paribas, ahol a méretből fakadóan előfordulhat, hogy lassú az ügyintézés, de helyet kaptak olyan innovatív fintech cégek is, mint az izraeli eToro. Itt, mint a közöségi médiában, követni lehet neves kereskedőket és lemásolni befektetéseiket. A jövőben az alapítók további 40 céggel szeretnének leszerződni.

Remegő térdek is kellenek a befektetéshez

A cég szolgáltatása egyébként nem egyedi, az Egyesült Államokban például már régóta működek hasonló oldalak, csak amíg az amerikai egy elég homogén piac - nemcsak a szabályozás egységesebb, de a szereplők is ugyanazok - addig Európában ez sokkal fragmentáltabb. "Egy európai felhasználó szemével vizsgáljuk a globális piacot" - határozza meg a célcsoportot Bedő.

A magyar lakosságnak hírhedten fejletlen a pénzügyi tudása és átlagos megtakarítási szintje is jócskán elmarad a nyugat-európai szinttől, Korpos szerint mégis - vagy éppen ezért - van értelme, hogy magyar befektetők is használják a Brokerchoosert.

Nem szükséges nagy tőkével rendelkezni ahhoz, hogy valaki belekezdjen, mi is egyetemistaként vágtunk bele. Van olyan brókercég, ahol technikailag akár egy eurós deal kötésére is van lehetőség, a kérdés inkább az, hogy mennyivel érdemes elkezdeni

- veti fel a kérdést.

Bár tapasztalatot szerezni egészen kis összeggel is lehet, ahhoz, hogy hozamnyereség is legyen, néhány ezer dollárt érdemes befektetni. "Nagyon kis összeggel a minimum tranzakciós díjak miatt sem lehet hozamot elérni, de a tapasztalat miatt is érdemes kicsit kockáztatni. Legalább egyszer érezni kell, milyen, amikor megremeg a térded, ha nem jön be a dolog" - mondja Bedő.

A Brokerchooser ugyan nem nyújt védelmet a csalásokkal és visszaélésekkel szemben, és nem vállal felelősséget, mint ahogy például a hitelminősítők sem, de segíthet eligazodni egy komplex rendszerben.

A Brokerchooser képviselői is ott lesznek a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferenciáján, május 30-án. Ne maradjon le!
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty