Előfizetői tartalom

Hatalmas újításon dolgozik az MNB

Egy innovatív, az uniós jog által ugyan még nem támogatott, de a világon egyre több országban működő megoldás a fintech cégek szolgáltatásainak tesztelésére a "regulatory sandbox". Ez egy olyan elszigetelt "szabályozói homokozó", ahol a fintechek szabályozói kontroll mellett tesztelhetnek igazi ügyfeleken olyan újszerű szolgáltatásokat, amelyeknek még nem alakították ki a jogszabályi hátterét. Sokszor ugyanis a szabályozói szürke zónában indulnak el a fintech cégek, amivel egyrészt büntetést kockáztatnak, másrészt a hagyományos versenytársaik érdekeit sérthetik. Az MNB szerint egy ilyen "homokozó" nagyban segíthetné a startupok szolgáltatás fejlesztését kontrollált keretek között. Úgy tudjuk, az MNB-nél komolyan foglalkoznak az ötlettel.

Az MNB a legfrissebb Stabilitási Jelentésében most először külön fejezetet szentelt a fintech cégeknek, vagyis a pénzügyi területen újító technológiai startupoknak. Megjegyzik, hogy a KKE-régióban is jelentős méretű piacról van szó, a magyar piac mérete az általuk idézett Deloitte tanulmány szerint 83 millió euróra tehető.Az MNB a jelentésben leszögezi: a szabályozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés