Előfizetői tartalom

Mások kapkodnak érte, Magyarország önként fordít hátat a sok tízmilliárdos üzletnek

Varga Szabolcs
Miközben az orvosi marihuána legalizációs hulláma múlt hónapban már Lengyelországot is elérte, méltatlanul kevés szó esik egy másik kenderből készült termékről, amely nem minősül kábítószernek, élettani hatásai pedig felülmúlják a pszichoaktív kannabiszét is. Ez a cannabidiol (CBD), amely rendkívül népszerűvé kezd válni világszerte és máris több száz milliós dolláros forgalmat generált, annak ellenére, hogy szabályozása nem egyértelmű. Néhány magyar vállalkozó - felismerve, hogy az itteni klíma kifejezetten alkalmas a növény termesztésére - bele is vágott a CBD-bizniszbe, csakhogy a végterméket a magyar hatóságok nem engedik piacra, annak ellenére, hogy az nem számít drognak. Pedig a terület szabályozása már a küszöbön van Európában, így támogatóbb hozzáállással helyzetbe hozhatnák a magyar vállalkozókat, az országot pedig lépéselőnybe egy kialakulóban lévő, robbanásszerűen növekvő iparágban.

A helyzet röviden: kivonható a kenderből egy olyan összetevő, amely sok betegségre jó és nem számít kábítószernek már 2015-ben többszázmillió dolláros piaca volt, annak ellenére, hogy szabályozási háttere világszerte nem megoldott, mert bár a pszichoaktív összetevő (THC) jelentéktelen benne, mégis egy kalap alá veszik a "fűvel" Magyarországon kivételesen kedvező...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái