Előfizetői tartalom

Miskolc méretű napelemfarm válthatná ki Paks 2-t - De milyen áron?

Major András
Egyre több ország tervezi jövőbeli energiaellátását tiszta energiaforrásokból megoldani, az egyes országok közötti különbséget pedig gyakorlatilag az jelenti, hogy szánnak-e szerepet a nukleáris energiaforrásnak. A magyar kormány kitart azon elképzelése mellett, hogy hosszabb távon is nukleáris forrásból fedezné a hazai áramigények jó részét. Tény, hogy időjárásfüggő jellegük miatt a megújulók önmagukban nem képesek a Paksi Atomerőműhöz vagy a gázmotoros erőművekhez hasonló alaperőműként folyamatos ellátást biztosítani, azonban az energiatárolási megoldásokkal ötvözve már alkalmasak lehetnek a folyamatos ellátásra is - ráadásul a hagyományos energiaforrásokkal versenyképes költségen. Az alábbi, hangsúlyozottan csupán gondolatkísérlet jellegű kalkulációkkal annak igyekszünk utánajárni olvasói együttműködésben, milyen paraméterekkel kellene rendelkeznie egy, a Paks 2-t helyettesítő napelemfarmnak.

Olvasóink fantáziáját is megmozgatta korábbi cikkünk (Paks 2: mi lenne, ha mégis inkább napenergiába fektetne Magyarország?), egyik - nem mellesleg professzori fokozatú műszaki képzettséggel rendelkező - olvasónk pedig nagy vonalakban utánaszámolt, körülbelül mekkora lenne és mennyibe kerülne egy, a már elérhető, kiskereskedelmi forgalomban bárki által megvásárolható...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái