Milliárdos üzlet lett a magyar programozó suli - Hét országban állnak sorba a szülők
Üzlet

Milliárdos üzlet lett a magyar programozó suli - Hét országban állnak sorba a szülők

Breuer Anita négy évvel ezelőtt keresett programozói tanfolyamot lányának, hátha ott elsajátíthatja, amit a közoktatásban nem: a digitális írástudást. De nem talált, ezért maga alapított egyet - ez lett a Logiscool, amely egy globális problémára, az üres programozói állások feltöltésére kínál megoldást. Hogy Breuerék receptje működik-e, az csak évekkel később fog kiderülni, annyi azonban már most látszik, hogy a szolgáltatásra van igény: a magyar családi vállalkozás néhány év alatt 7 országban jelen lévő nemzetközi franchise-hálózattá nőtte ki magát, amire magyar viszonylatban ritkán látunk példát.
Bár a vállalatok - egyelőre még - nem a 6 és 18 évesek közül szeretnék feltölteni az üres álláshelyeket, azonban a pont ennek a korosztálynak programozói kurzusokat indító Logiscool alapítói szerint a szakemberhiány megoldásához elsősorban szemléletváltásra van szükség. Ezt pedig a gyerekeknél kell kezdeni.

Az ma a programozás, ami korábban a nyelvtanulás

A legtöbb ember számára nem ismeretlen az a fajta szülői iránymutatás - vagy nyomás - aminek hatására plusz nyelvórára kellett beiratkozni, "mert azé a jövő, aki nyelveket beszél" vagy akár a pályaválasztás fentről való erőltetése, miszerint pénzügyeseknek vagy ügyvédeknek áll a világ. Ahogy korábban a Ferrarival száguldozó brókerek, ma a babzsákfotelből világmegváltó startupot építő kockák a siker mintaképei.

Nem meglepő hát, hogy sok szülő szeretné, ha gyerekük minél előbb megismerkedne a programozással, még akkor is, ha ők maguk nem teljesen vannak tisztában azzal, mit is jelent ez. A Logiscool kurzusaira beiratott nebulók szülei körében végzett felmérés szerint jócskán akad ilyen. Őket hívják "trendi szülőknek", akik a hírekből, ismerősöktől tudják, hogy programozni menő, ezért beiratják a gyereket. A másik csoport a tudatos szülőké, akiknek vagy van informatikai háttere vagy ha nincs is, pontosan tudják, hogy egy jó kereseti lehetőséget kínáló hiányszakmáról van szó.

Milliárdos üzlet lett a magyar programozó suli - Hét országban állnak sorba a szülők
Bárhogyan is, ahogy a nyelvtudás valóban előnyhöz segítette - és máig segíti - a munkaerőpiacon érvényesülni próbálókat, úgy egy programozói nyelv ismerete is kétségtelenül hasznára válik majd a gyerekeknek. Magyar viszonylatban az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) és a BellResearch korábbi közös kutatása 22 ezer hiányzó informatikust emleget, ez a szám uniós szinten már 850 ezer, az USA-ban 1 millió. Azonban a gyerekeket aligha ez motiválja.

Megtanulnak a gépek fejével gondolkodni

Amíg a nyelvtanulást kevesen élték - és élik - meg szórakoztató időtöltésként, addig a Logiscool bebizonyította, hogy a programozás esetében ez lehetséges: a diákok motivációja jellemzően nő a képzés alatt. Ez annak köszönhető, hogy játékokat programoznak, amelyek két-három óra alatt elkészülnek, így már az első órák után is van sikerélményük. A heti 90 perces foglalkozások egy hónapban 13 ezer forintjába kerülnek a szülőknek, de a program otthonról is megnyitható így onnan is folytatható a játékfejlesztés. Ráadásul egy olyan platformon dolgoznak, amelyben a parancsok blokkokban jelennek meg, így azokat össze kell csak illeszteni, a kis ablakban megjelenő játékban pedig rögtön látható a változás.

"A gyerekek nem írják a programokat, hanem pici színes blokkokból építkeznek. A blokkok mellett párhuzamosan a kódszöveg is megjelenik, így látják, valójában mit kell beírni a kívánt mozgás eléréséhez. Magyarul nem kódolni tanulnak, hanem egy idő után egyszerűen megjegyzik, mit kell beírni" - mutatta be a cég által fejlesztett program, a Scoolcode előnyeit Csitári Gyula, a cég másik alapítója, Breuer férje. A programnyelveket ismerőknek a Scoolcode-ot úgy definiálja, hogy az "egy majdnem Javascript".

Milliárdos üzlet lett a magyar programozó suli - Hét országban állnak sorba a szülők
Csitári Gyula és Breuer Anita
Bár az iskola nem ad piacképes szakmát - inkább csak kedvet a programozáshoz - az alapítók szerint a világ abba az irányba megy, hogy a munkaadók nem diplomát, hanem tudást kérnek az álláskeresőktől. Ez pedig a technológiai fejlődéssel nagyon gyorsan változik, ezért is nehéz integrálni az iskolai tananyagba.

Ha valaki megtanul egy programnyelvet, akkor valójában azt a fajta gondolkodást sajátítja el, amit a gépek használnak. Ez pedig sokkal fontosabb, mint a programnyelv maga.

- mondta Balogh Péter angyalbefektető, aki szerint az oktatási rendszer komótossága miatt nem is alkalmas arra, hogy érvényes és aktuális tudást nyújtson a gyerekeknek, ezt csak egy piaci alapon működő intézmény tudja biztosítani.

Szót kell tudnunk érteni a gépekkel ahhoz, hogy ki tudjuk hozni belőlük a maximumot

- tette hozzá a befektető, aki szerint a Logiscool egy sokkal példaértékűbb sikertörténet, mint például a világ legnagyobb közösségi oldalának megalapítása. "Egy sikeres vállalat ritkán születik abból, amit egy éjszaka néhány egyetemista összedob egy kollégium szobában. Sokkal járhatóbb út az, amikor 40-50 éves szakemberek érvényes megoldást találnak egy valós piaci igényre." - vont párhuzamot Balogh a Facebook és a Logiscool sikere közé.

Már Kuvaitban is kódolnak

Első közel-keleti franchise partnerüknek köszönhetően már hét országban működnek Breuerék iskolái, amelyekben az elmúlt években több mint tízezer diák fordult meg.

A bevételét eddig minden évben duplázó cég az idei év végére egymilliárdos forgalmat vár több mint negyven iskolájából, amelyek közül három van mindössze az alapítók tulajdonában.

A franchise partnereknek hozzáférést biztosítanak a központi programokhoz, így minden egyes oktatóval online kapcsolatot tartanak, akik nagy része egyetemista diák. "Ötvenes, megszomorodott informatika tanárokkal nem tudnánk olyan lendületes és szórakoztató órákat tartani, amelyek lekötik a gyerekek figyelmét" - mondta Breuer, aki azt is elárulta, hogy van olyan oktatójuk, aki tanulóként kezdett náluk.

Milliárdos üzlet lett a magyar programozó suli - Hét országban állnak sorba a szülők
Balogh Péter
Korábbi cikkünkben megkérdeztük a cég vezetőjét, hogy mennyi tőkére van szükség egy Logiscool indításához és mennyi idő a befektetés megtérülése. Akkor azt mondta

6-10 millió forintból lehet nyitni egy iskolát, amiben benne van a csatlakozási díj, a szükséges eszközpark, és minden egyéb. A költségeket - főként a bérleti költséget - persze befolyásolja, hogy egy kisebb vidéki városban, vagy egy metropoliszban indít iskolát a partner. "A tapasztalatok szerint általában 2 év alatt megtérül a beruházás, de van olyan partnerünk is, akinek ehhez másfél és is elég volt"

- tette hozzá az ügyvezető.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
volkswagenshutterstock