Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
Üzlet

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?

Turzó Ádám Pál
A magyar gazdaság úszik a készpénzben, a GDP-arányos készpénzállomány szinte megtorpanás nélkül emelkedett tovább az elmúlt egy évben is. A készpénztartás nagyon olcsó, a készpénzfelvétel 150 ezerig havonta kétszer ingyenes, az átutalásokat tranzakciós díj terheli. Mindezt láthatólag egyelőre nem képes ellensúlyozni az immár kétszeres fokozatba kapcsolt kártyás POS-terminál telepítési program, és a kártyás fizetések folyamatos terjedése. Varga Mihály minisztériuma jól érzi, hogy újabb eszközökre van szüksége a készpénz elleni harcban, az egyik új fegyvere lesz ebben a vállalatok közötti és akár a lakossági készpénzmozgások korlátozása, a másik pedig az állami ki- és befizetések elektronizálása.

1 2 3

Megfulladunk?.

Úszunk a készpénzben

Már korábban is írtunk róla, hogy a gazdasági növekedés természetes következményeként egyre több készpénzre van szükség egy gazdaságban, a fizetési eszköz likviditása így fenntartható. Ezért nem érdemes a készpénz nominális állományát önmagában vizsgálni, helyette célszerűbb például ezt a gazdasági növekedéshez viszonyítani.

A rossz hírünk az, hogy a növekedési pályán lévő gazdaságunknál gyorsabb ütemben nő a forgalomban lévő készpénzállomány, a GDP-arányos készpénzállomány az idei első negyedévben már meghaladta a 13 százalékot. Az öt évvel ezelőttihez képest közel másfélszeresére emelkedett, tavaly óta fél százalékponttal nőtt ez az arány.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
A készpénzmennyiség változása az elmúlt években szektoronként eltérő volt:
  • A legnagyobb súlyú háztartási szektornál van a nemzetgazdaság teljes készpénzállományának 78 százaléka, amely az elmúlt öt évben 70 százalékkal nőtt. Szerencsére a háztartások készpénzállományának növekedési üteme 2016-ban már mérséklődött valamelyest (+7,9%).
  • A második legnagyobb súlyú (14,9%) szektorban, a nem pénzügyi vállalatoknál ötéves időtávon még nagyobb, 96,1 százalékos volt a készpénzmennyiség növekedése.
  • A pénzügyi vállalatoknál csak kevesebb mint harmadával nőtt a készpénzállomány az öt évvel ezelőttihez képest.
  • A készpénzállomány a legnagyobb mértékben a kormányzati szektorban emelkedett ötéves (+117%,5%) időtávon, de a teljes állománynak csak jelentéktelen része van az államnál (0,2%).


Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
Mintegy 400 milliárd forintnyi külföldi valuta van Magyarországon, ezzel együtt mutatja az alábbi ábra az egyes szektorokban a készpénzállomány megoszlását az első negyedév végén.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
A Bloomberg egy korábbi cikkében közölt ábrája ugyan 2015-ös adatokat gyűjtött össze, de azért az sokat elmond a helyzetünkről, hogy kb. a 2015-ös Moldova szintjén van most a GDP-arányos készpénzállományunk mutatója.

Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
Az MNB 3 mutatószámot szokott vizsgálni, amely a magyarországi elektronikus pénzforgalmat vizsgálja uniós összevetésben. Ezek szerint közelítünk az uniós átlaghoz az elektronikus fizetésekben, de volna még hova fejlődni itt is:

  • Az átutalások összegének GDP-hez viszonyított mutatójában már közel járunk az uniós átlaghoz: a magyar GDP 16,2-szer fordult meg az átutalási rendszerekben, az uniós átlag 17,6 volt 2015-ben ebben a mutatóban.
  • Az éves lakossági fogyasztáshoz mért elektronikus fizetések terén sokat javultunk, tavaly már 20,7 százalékon állt ez az arány Magyarországon, ugyanakkor az uniós átlag ennek közel másfélszerese (30,2%) volt 2015-ben.
  • A közüzemi és egyéb számlák elektronikus fizetésében (38,9%) viszont már nagy a lemaradásunk, de az utóbbi időben a Magyar Posta fejlesztései miatt ez is sokat javult, közelítünk az uniós átlaghoz (70%).


Fuldoklik az ország a készpénzben, elsül a kormány gyilkos fegyvere?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk