Mi történt a Richternél?
Üzlet

Mi történt a Richternél?

Fontos változás következett be az egyik legnagyobb hazai tőzsdei cég, a Richter Gedeon irányításában. Magyarországon eddig kevésbé ismert, ám az angolszász üzleti életben jól bevett megoldáshoz nyúlt a hazai gyógyszeripari óriás.

Az új név: executive chairman

Hétfőn ülésezett a Richter igazgatósága, ahol több, stratégiai fontosságú és a piacon több szereplő által már várt lépésről döntöttek. Ennek egyik eleme volt, hogy Orbán Gábor eddigi általános vezérigazgató-helyettes lett a társaság vezérigazgatója, vagyis 25 év után már nem Bogsch Erik tölti be ezt a pozíciót. De legalább ennyire fontos döntés volt, hogy Bogsch Erik (akinek a személyével mindenki azonosítja a vállalatot) marad az igazgatóság elnöke és operatív feladatokat is ellát, közvetlenül felel a kereskedelem, a nemzetközi és a kormányzati kapcsolatokért.

A társaság hétfőn kiadott közleménye egyértelműen fogalmaz:

(....) Ezen célok megvalósításához két egyformán fontos, de egymástól nagymértékben különböző vezetői feladatot kell párhuzamosan végrehajtani a Richterben.

A munkamegosztás értelmében a gyógyszergyártó specialty pharma tevékenységének továbbépítésében, a nyugat-európai és tengerentúli piacok kereskedelmi hálózatának fejlesztésében, és az innovatív termékportfólió bővítésében is fontos szerepe lesz Bogsch Eriknek (például akvizíciós célpontok felkutatása, új partneri megállapodások).

Ezzel a társaságnál gyakorlatilag létrejött az angolszász üzleti világban jól ismert, ám idehaza kevésbé jellemző executive chairman pozíció.

A külföldi példák alapján a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az igazgatóság elnöke a társaság működtetése szempontjából meghatározó, operatív feladatokat is ellát, részt vesz a rendszeres operatív üléseken, és a döntési folyamatokban, vagyis a napi tevékenységekben.

A társaság legfőbb döntéshozó szerve egyébként a 11 tagból álló igazgatóság, míg a társaság operatív tevékenységét az Ügyvezetőség irányítja, melynek elnöki teendőit a vezérigazgató látja el, aki Orbán Gábor lett.

Mi is az a specialty pharma? A generikus gyógyszergyártó vállalatok egy része az elmúlt időszakban a specializálódás felé vette az irányt. Ez a modell úgy működik, hogy a gyártó - a növekvő verseny és a szűkös állami költségvetések miatt - specializált jellegű készítmények és gyógyszerek gyártása mellett dönt, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek. A Richter esetében ez a terület elsősorban a nőgyógyászat lett, de emellett megtartotta az eredeti kutatási tevékenységét (a központi idegrendszerrel a fókuszban), valamint bioszimilárs fejlesztő és termelő kapacitást hozott létre az onkológiai és immunológia betegségek kezelésére.

A fokozatosság elve

A mostani döntés nem előzmények nélküli és ebből a szempontból nem váratlan. A menedzsment átalakításának első fontos és látványos lépése az volt, amikor tavaly szeptemberben Orbán Gábor (a Rothschild vezető tanácsadói pozícióját feladva, korábbi NGM-államtitkár) stratégiai igazgatóként csatlakozott a gyógyszergyártóhoz és már akkor tagja lett az ügyvezetésnek. Ekkor már megjelentek a piacon azok a találgatások, hogy ő lehet egyszer a társaság vezérigazgatója.

Majd három hónappal később, decemberben érkezett a bejelentés a Richtertől, hogy Orbán Gábor 2017. január elsejétől általános vezérigazgató-helyettes lett és Bogsch Erik ekkortól vette át az IT elnöki pozíciót William de Gelsey IT-tagtól.

A 70. születésnapját épp idén októberben ünneplő Bogsch Erik 1992 óta a Richter első embere, neve ezalatt összeforrt a társasággal. Fontos mérföldkő volt a cég életében, hogy 1994 novemberében az ő vezetése alatt jelentek meg a vállalat részvényei a Budapesti Értéktőzsdén. A tőzsdei befektetők az ő kijelentéseire figyelnek, amikor a társaságról számairól, gazdálkodásáról és terveiről van szó. Ebből is látszik, hogy személye meghatározó és megkerülhetetlen a cég életében, az irányítás átalakítása azonban a fokozatosság elve mentén már korábban elkezdődött, és most ennek a folyamatnak egy újabb, fontos állomásához érkezett a gyógyszergyártó multi.

Mi történt a Richternél?
Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke előadást tart a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2017. április 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem ijedtek meg

A kedd délelőtti árfolyamreakciók alapján úgy tűnik, a befektetőket nem zaklatta fel a bejelentés. Nyitásban fél százalékos pluszba, 6700 forintig ugrott az árfolyam, azóta kisebb mínuszba ereszkedett vissza a kurzus.

Mi történt a Richternél?
A Richter árfolyamának alakulása az elmúlt napokban.
Ha pedig már a társaság befektetőinél tartunk: a legutóbbi felállás szerint a legjelentősebb tulajdonosok a külföldi intézményi befektetők (67,8%-os részesedésükkel), míg a hazai magán- és intézményi befektetők 3-3%-os részesedéssel bírnak, a magyar állam pedig 25%-os tulajdonrésszel rendelkezik.

Mi történt a Richternél?
Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
posterminal bankkartya card