Példátlan húzásra készül az MNB, egy csapásra egy új világba repítik Magyarországot
Üzlet

Példátlan húzásra készül az MNB, egy csapásra egy új világba repítik Magyarországot

Turzó Ádám Pál
Ritka pillanat, amikor a bankok és a fintech cégek együtt örülnek valaminek, amit ráadásul egy szabályozó tesz. Pedig most pont ez a helyzet, hiszen az MNB vizsgálja egy magyar regulatory sandbox bevezetésének lehetőségét, ami egy nemzetközi szinten is előremutató megoldás a fintech szektor támogatására és szabályozására. Egy olyan innovációs központot (multilaterális konzultációs platformot) is létrehoznának, amely a kezdeti fázisban lévő fintech startupoknak, vagy akár a már piacon levő szereplőknek segítene eligazodni szabályozási kérdésekben, és a piaccal együttműködve segítené elő a jó ötletek üzleti megvalósítását. Az új kereteket viszonylag gyorsan, akár egy éven belül is lefektethetik, a projekt koncepciójának kidolgozásával november végére végezhetnek a jegybanki szakértők. Az MNB-től első kézből tudtuk meg a részleteket.

1 2 3

Jön a magyar regulatory sandbox.

Elindult a projekt

Átfogó piaci felmérést hajtott végre a nyáron az MNB a fintech, a magyar banki és kockázatitőke szektorban, illetve áttekintették a külföldi regulatory sandbox típusú példákat, jelenleg a felmérés utolsó fázisa zajlik. Az elemzés célja, hogy meghatározzák, volna-e igény egy innovációs központ és egy regulatory sandbox típusú szabályozói keretrendszer kialakítására Magyarországon, és ha igen, akkor pontosan hogyan épüljön fel az új ökoszisztéma.

Az MNB-n belül is több igazgatóságot érintő átfogó projekt eddigi legfontosabb tapasztalata, hogy Magyarországon a piaci szereplők (a bankok, fintechek és a kockázatitőke-társaságok) egységesen pozitívan reagáltak a jegybanki kezdeményezésre. A piaci szereplőknek ugyanis kifejezett érdeke, hogy a kókler cégek fennakadjanak a rostán, míg az innovatív, üzletileg is életképes ötletek fejlődését felgyorsítsák. A jegybank egyrészt katalizálni szeretné új digitális technológiák terjedését, ami javítaná a hazai bankrendszer költséghatékonyságát. Másrészt az új, innovatív technológiák mélyebb megismerésén és azok szabályozási lehetőségein keresztül mérsékelni igyekszik a jövőben potenciálisan megjelenő rendszerszintű kockázatokat.

November végére készülhet a regulatory sandbox koncepciót összefoglaló dokumentum, amelyben számos felmérés és elemzés eredményeit, valamint a legjobb nemzetközi gyakorlatokat összegzik annak érdekében, hogy átlássuk, Magyarországon milyen irányba lehetne elmozdulni.

A magyar tervekről először ebben a cikkünkben írtunk:

Mi az a regulatory sandbox? A regulatory sandbox nyers fordításban "szabályozói homokozót" jelent, vagyis egy olyan elszigetelt "tesztpályáról" van szó, ahol a fintech cégek valódi ügyfeleken tesztelhetik a szolgáltatásukat, mégpedig a hatóságok jóváhagyásával és ellenőrzése mellett. A fintech cégek ideiglenesen mentesülhetnek bizonyos prudenciális előírások alól vagy korlátozott engedélyhez juthatnak, miközben egy szűkített fogyasztói körön tesztelhetik megoldásaikat. Egy win-win szituáció jöhet létre azzal, hogy az MNB eleve kontroll alatt tartja az adott céget, azonosíthatja a termék működésének kockázatait és a kritikus szabályozandó pontokat, a fintech cég pedig kipróbálhatja magát valódi ügyfeleken, a befektetői pedig láthatják, hogy van-e kereslet az adott szolgáltatására. Röviden már olvashattak a koncepcióról az érdeklődők az MNB májusi Pénzügyi stabilitási jelentésének 9. fejezetében.

A fintech szektor kockázatai

Az MNB a nemzetközi példákat figyelemmel követve úgy látja, vannak olyan szegmensek, ahol a kisebb fintech cégek élre törnek, vagy éppen a technológiai óriások (Google, Facebook) olyan széles körben kínálnak pénzügyi szolgáltatásokat, hogy az már nemcsak a bankoknak jelent komoly versenyt, hanem pénzügyi stabilitási szempontból is megjelennek tényezőként a szabályozói radaron:

Előfordul, hogy bizonyos pénzügyi szolgáltatások kikerülnek a felügyelet látóköréből, ami egyrészt mikroprudenciális vagy fogyasztóvédelmi, sőt akár makroprudenciális, kockázatokat is hordozhat, hiszen itt meglehetősen nagy koncentráció is kialakulhat.

- mondja Szombati Anikó, az MNB makroprudenciális politikáért felelős területének ügyvezető igazgatója, aki a regulatory sandbox projekt fő koordinátora.

Gabler Gergely, az MNB Speciális kompetencia igazgatóságának igazgatója hozzátette:

"Ha túl szigorúak vagyunk, és megpróbáljuk teljesen kizárni ezeknek a cégeknek a működését, akkor - azon túl, hogy az innováció útjába állunk - e szolgáltatók könnyen el tudnak tűnni a horizont alatt, kikerülnek a látókörünkből, és akár határon átnyúló szolgáltatásként is részt vehetnek a hazai piacon. Ha viszont túlzottan lazán szabályozzuk a szektort, akkor jogosan merülhet fel a kritika, hogy egy nagyon szabályozott pénzügyi szektor mellett olyan szereplők működhetnek, lényegében versenytársként, akikre lazább feltételek vonatkoznak, és ez nem fair versenyelőny. Ezért tartottuk fontosnak, hogy ezt a gordiuszi csomót átvágjuk, és ennek az egyik fontos eszköze lehet a regulatory sandbox bevezetése".
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter