Újabb dolgozókat küldenek el a magyar Opel-gyárból
Üzlet

Újabb dolgozókat küldenek el a magyar Opel-gyárból

Portfolio
Rövid idő alatt immár másodszor jelentették be az Opel szentgotthárdi gyárában a dolgozóknak, hogy jelentős mértékű, mintegy száz főt érintő leépítést hajtanak végre. A vállalat a Magyar Időknek megerősítette az elbocsátás hírét, a helyi önkormányzatnál pedig az adóbevétel kiesésével számolnak.
Bár még nem dőlt el, mi lesz az Opel motorgyárainak jövője - a tulajdonos PSA novemberre ígérte az új stratégia nyilvánosságra hozatalát -, Szentgotthárdon néhány hét alatt immár másodszor jelentettek be tömeges leépítést. Október közepén váratlanul száz munkást irányítottak vissza a WHC Consulting Kft. munkaerő-kölcsönző céghez. Egyik olvasónk, aki a motorgyárban dolgozik, már akkor jelezte, hogy a leépítés ezzel nem ér véget.

A lapnak kérdésre Kaszás Zoltán, az Opel Szentgotthárd szóvivője megerősítette, hogy

a termelési volumen változásai miatt idén további csökkenés várható a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott létszámban.

A "termelési volumen változása" a cégen belüli megrendelések csökkenését jelenti. Közismert: a motorgyár a különböző végösszeszereléssel foglalkozó üzemeknek szállítja az erőforrásokat, és ha kevesebb Opel-motorral szerelt jármű készül a PSA-Opel konszern üzemeiben, akkor csökken a megrendelések száma.

Az akkori tulajdonos, a General Motors 2010-ben döntött úgy, hogy jelentős beruházással korszerűsíti a gyárat. (A cég 1992 óta összesen 1,5 milliárd eurót fektetett be Szentgotthárdon.) Az építés több ütemben 2014-ig tartott, a termelés a 300 ezres szintről tavalyra 630 ezerre bővült.

Ehhez folyamatosan növelték a létszámot. Az alkalmazottak száma tavaly már meghaladta az 1400-at, amit kiegészített 200-240 kölcsönzött munkás. A PSA-Opel felvásárlás megvalósulása, augusztus óta azonban nem lehetett tudni, mi lesz a gyár sorsa, október közepén pedig bejelentették az első 100 fős elbocsátást.

A leépítések, illetve a teljesítmény visszafogásának híre nemcsak a munkavállalók körében keltett riadalmat, hanem az önkormányzatnál is, amelynek a cég közel 1,5 milliárd forint iparűzési adót fizet évente. Ez az összeg több mint fele a város - 2,6 milliárdos - éves költségvetésének.

Nem csoda, hogy a település vezetése eközben vészforgatókönyvet készít elő.

A legutóbbi testületi ülésen azon vitatkoztak, milyen helyi adót kellene megemelni vagy bevezetni, hogy a kieső iparűzési adót pótolják. Az egyik honatya szerint a kiesés az Opel által fizetett összeg 40 százalékát is elérheti.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124