Üzlet

Telekom: szerencsés átmeneti állapot, hogy a farkas nem volt itt, de jön

Portfolio
A legfrisseb trendeket értékelte a ma reggeli sajtótájékoztatón Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Menedzsment kommentár

Szabó János értékelte a fontosabb trendeket:
  • A tejes hálózati modernizáció 2018-ban is folytatódik.
  • Lezárult a feltöltőkártyás regisztrációs időszak, ez kártyaszám-vesztést jelentett, nagyjából 20 százalékkal csökkent a SIM-kártyák száma, de a bevételeknél csak marginális a csökkenés, ennek oka, hogy használaton kívüli kártyák kerültek ki a rendszerből.
  • Az RI/IT szegmensben továbbra is erősek a költések, de a projektek döntő hányada eszközökhöz és nem szoftverekhet kapcsolódik, ezen azonban alacsony a marzs.
  • Költségmegtakarítások: folyamatosak az átszervezések, ez javította az eredményt
  • Macedóniában magas a politikai bizonytalanság és erős a verseny, ennek ellenére megállt a bevételek csökkenése, lassan elindulhat a növekedés is az ottani leánycégnél.
  • Az eladósodottsági cél a 30-40 százalékos sáv közepe, ehhez egyre közelebb a cég (37,4%), a 35 százalék körüli eladósodottságot tartósan megtartaná a Telekom.
  • A vezetékes hálózatfejlesztésben a nagy sebességű szélessávú hálózattal 2015-2016-ban 1 millió, idén pedig további 200 ezer háztartást fedett le a Telekom, az ide cél összesen 270 ezer háztartás lefedése.

Feltettük a kérdéseinket

A gyorsjelentés értékelésünkben megfogalmaztunk néhány kérdést, ezeket fel is tettük a menedzsmentnek. Itt vannak a válaszok:

Miért számít arra a menedzsment, hogy az év egyik leggyengébb negyedéve pont az egyébként jellemzően legerősebb negyedik negyedév lesz?

Az RI/IT bevételeknél 2015, 2016-ban erős volt, "padlássöprés" történt, erre most nem számít a Telekom, részben emiatt is konzervatív az idei év bevételeire vonatkozó csoportszintű bevételcélja a menedzsmentnek, de Szabó János is elismerte, hogy a bevételcél konzervatív. Az EBITDA az utolsó negyedév szezonálisan gyenge, az értékesítés 40 százaléka esik ebbe az időszakba, de ez jutalékfizetéssel, akciókkal, leértékelésekkel, különböző ajánlatokkal jár, ez elviszi az eredmény egy részét a médiakommunikáció is ilyenkor a legdrágább, emiatt alacsonyabb az EBITDA az év végén.

Az EU-s IT-projektekből szépen profitál a Telekom, de meddig jönnek még onnan bevételek?

A menedzsment az EU-s projektek lassulására számít 2018-ban, a választások jellemzően átszabják az üzleti mozgásokat is, lesznek olyan hónapok, amikor visszafogott lehet az aktivitás, de 2017 erős lesz. A menedzsment azonban már tervezi alternatív bevételei lehetőségek megragadását.

Az új EU-s roamingszabályozás következtében a visitor adatforgalom nőtt, részben emiatt emelkedtek a bevételek, viszont a roaming használattal kapcsolatos költségek is emelkedtek, kérdés, mi ezeknek az egyenlege?

A roaming egyenlege negatív, a menedzsment korábban arra számított, hogy idén 1-2 milliárd forinttal ronthatja a fedezetet, most úgy látja a cég vezetése, hogy ennek a sávnak a vállalat számára kedvezőbb felén alakulhat.

A menedzsment a gyorsjelentésben költséghatékonysági intézkedésekre hivatkozik, kérdés, ez milyen területeken valósult meg?

A Telekom csökkentette a működési költségeket, például ingatlaneladásokkal, belső működési költségek lefaragásával, tanácsadói díjak csökkentésével. Sem az alkalmazotti létszám, sem a személyi jellegű költségek nem változtak érdemben tavalyhoz képest, itt összetételváltozás is szerepet játszott, differenciált bérfejlesztés történt, ami nem is terjedt ki minden munkavállalóra, és az adózási környezet is változott.

A Telekom vezetése nem emelte meg az osztalékvárakozását, pedig ennek sem az eladósodottság, sem a szabad cash flow nem szabhat gátat. Tényleg olyan öldöklő a verseny, ami miatt ilyen óvatosnak kell lenni?

A verseny élesebb, mint korábban, változott például a hűségszerződések feltételrendszere, csökkent a hűségidő, ez újrahúzta a piacot, megjelentek korlátlan adatcsomag ajánlatok, ráadásul folyamatosan a levegőben lóg a Digi megjelenése a magyarországi mobilpiacon. Ez utóbbi is fontos tényező abban, hogy a menedzsment a magas szabad cash flow ellenére nem emel osztalékot, Szabó János szerint csak egy szerencsés átmeneti állapot, hogy a farkas (Digi) nem volt itt, de jön. Ha súlyozni kellene, a jövőbeni verseny nagyobb súllyal szerepel a menedzsment indoklásában, mint a jelenlegi.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter