Üzlet

Csökkenő megújuló részaránnyal hozta a kötelezőt Magyarország

Portfolio
Az Európai Unió végső energiafogyasztásának mintegy 17 százalékát fedezte megújuló energiaforrásokból 2016-ban. Tizenegy tagállam már teljesítette 2020-as megújuló energia célszámát, köztük Magyarország is, ahol azonban meglepő módon 2013 óta évről-évre csökken a megújulók részaránya - derül ki az Eurostat friss adatpublikációjából.
Az EU végső energiafogyasztásán belül a megújulók részaránya megduplázódott 2004 és 2016 között; 2004-ben - , amikortól az adatok rendelkezésre állnak - az unió még csupán 8,5 százalékban elégítette ki megújuló forrásokból energiaigényét.

Az Europe 2020 stratégia egyik legfontosabb eleme a megújulók felhasználásának növelésére vonatkozik. Az EU célja az, hogy 2020-ra a végső energiafogyasztást 20, 2030-ra pedig legalább 27 százalékban megújuló alapon fedezze. Az Európai Parlament ugyanakkor már megszavazta a 2030-as célszám 35 százalékra történő emelését, a következőkben pedig az egyes tagállamokkal is letárgyalják a közösségi cél megvalósítását támogató konkrét, egyedi vállalásokat.

Ettől az egyes országok saját vállalásai jelentősen eltérnek, így fordulhat elő, hogy míg például Lettország a maga 37,2 százalékos eredményével még mindig nem teljesítette az önmaga által kitűzött (40 százalékos) célt, addig Magyarország már évekkel ezelőtt elérte az ambiciózusnak nem nevezhető 13 százalékos minimális célját, amelynél az unióban csak Luxembourg (11%) és Málta vállalt alacsonyabb (10%) elérendő arányt, míg Belgium, Csehország és Ciprus ugyanígy 13 százalékos vállalást tett.


Csökkenő megújuló részaránnyal hozta a kötelezőt Magyarország
A nagyobb grafikonért katt! (Eurostat)

A statisztika nem részletezi, hogy az egyes országok mely megújulók alkalmazásával érték el eredményeiket, Magyarország esetében azt lehet tudni, hogy az összes megújulóenergia-felhasználásának 80-90 százalékát biomassza alapon teljesíti, amely energiahordozó "tiszta" megítélése körül az utóbbi időszakban vita alakult ki.

A magyar Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv (NCsT) az 2009/28/EC irányelvben rögzített 13 százalékos célt 14,65 százalékra emelte, ezzel együtt az EU felé továbbra is az irányelvben megfogalmazott 13 százalék jelenti a teljesítendő célt. Amennyiben az egyes tagállamok meghaladják a kitűzött célt, úgy a többletet értékesíthetik egy másik, a céltól elmaradó tagország részére (statisztikai transzferrel).

Csökkenő megújuló részaránnyal hozta a kötelezőt Magyarország
Eurostat
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_shutterstock